El tramvia, transport 100% accessible i adaptat

Enguany se celebren 30 anys des que les Nacions Unides va proposar el 3 de desembre com a Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, una jornada que té la finalitat de sensibilitzar i fomentar la integració de les persones amb discapacitat en qualsevol aspecte i moment de la seva vida.

El 10% de la població mundial (uns 650 milions) té una discapacitat, que pot ser física, sensorial, de comunicació i parla, intel·lectual o mental. Més de la meitat és població activa, és a dir, persones amb edat de treballar. Així doncs, gaudir d’espais inclusius i accessibles per a tothom és essencial per garantir una total mobilitat i autonomia.

El tramvia és un mitjà de transport 100% accessible per a les persones amb mobilitat reduïda, ja que entre l’andana i el tramvia no existeix cap desnivell. Tant la zona preferent d’accés com les portes dobles del tramvia estan senyalitzades amb el distintiu internacional d’accessibilitat. Un cop a dins, hi ha disponibles 8 seients adaptats i reservats en un espai ample sense alçada.

El paviment de l’andana està senyalitzat amb rajoles irregulars que canvien el relleu quan s’arriba a l’accés de les portes dobles. El camí a les màquines d’autovenda també és diferent, en aquest cas amb panots estriats, garantint que les persones invidents puguin adquirir els títols de transport (disposen de senyalització Braille associada als polsadors i dispositius de pagament) i tenir accés preferent al tramvia.

L’obertura de les portes és semiautomàtica, només cal accionar un botó manual situat a una alçada de 117 cm que pot ser pressionat  per les persones en cadira de rodes. Aquests polsadors també s’il·luminen quan el tramvia s’atura i és segur obrir les portes.

Actualment, es permet l’accés als tramvies amb escúters, sempre que el model estigui autoritzat i l’usuari disposi tant de l’acreditació personal com de la placa identificativa. A dins, els escúters s’han d’ubicar a l’espai reservar per a les cadires de rodes.

Aquestes mesures se sumen a la instal·lació de bucles magnètics a totes les parades per a persones amb baixa audició. Pots consultar totes les mesures d’accessibilitat al web.

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *