Bucles magnètics per a persones amb baixa audició

La parada Francesc Macià va ser escollida per instal·lar el primer bucle magnètic de TRAM, l’any 2019. Aquest sistema de transmissió del so permet eliminar l’enrenou de fons d’audiòfons o d’implants, emetent un so molt més nítid dins de l’orella de la persona. Després de tres fases de desplegament durant els anys 2020, 2021 i 2022, enguany totes les parades i les oficines d’ambdues xarxes compten amb bucles, millorant la comunicació fent més plaent l’atenció entre els usuaris i les persones treballadores de TRAM.

A Catalunya viuen gairebé 35.000 persones amb discapacitat auditiva. En casos lleus, els audiòfons són una bona solució per millorar l’audició, però de vegades, en casos aguts que no perceben millora, l’implant coclear és clau.

Malgrat ser una tecnologia desconeguda per molta gent, els implants coclears s’utilitzen des dels anys 50, i cada vegada és més popular gràcies als avenços tecnològics que permeten la creació de dispositius més petits i assequibles. Aquest aparell consta de dues parts: una, implantada quirúrgicament a l’os de l’oïda, i l’altra, externa, formada pel receptor i el processador del llenguatge. Així, els sons es transfereixen cap al cervell, directament al nervi auditiu, facilitant la comunicació especialment en entorns amb molt soroll de fons, com ara una conversa per telèfon, un sopar en un restaurant molt concorregut, una reunió amb diverses persones parlant o les andanes del tramvia (millora la recepció dels missatges emesos per megafonia i les comunicacions a través de l’intèrfon de la marquesina).

Tenir a prop un transport públic 100% accessible i inclusiu per a les persones amb mobilitat reduïda i dificultat auditiva és important, però viatjar per gaudir d’activitats lúdiques adaptades, també. La majoria de museus han adaptat els seus serveis i activitats per afavorir la plena inclusió, amb audioguies subtitulades, préstec de bucles magnètics i, en concret, en el Museu de la Música (parada Auditori | Teatre Nacional – línia T4), pantalles acústiques d’escolta col·lectiva dels instruments en algunes vitrines i subtítols en les instal·lacions audiovisuals.

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *