Vine a donar sang al TRAMvida!

Donar sang és donar vida, ja que per cada donació que es rep, fins a tres persones diferents es poden beneficiar. Cada donació de sang se separa en tres productes: en glòbuls vermells, necessaris per transportar l’oxigen; en plasma, líquid que transporta les plaquetes i els glòbuls, i en plaquetes, necessàries per coagular la sang. Les plaquetes són el component de la sang amb una vida més curta, només 5 dies; els glòbuls vermells duren 42 dies, i el plasma caduca tres anys després. És per aquest motiu que cal donar sang de manera freqüent. Els homes un màxim de quatre vegades l’any i les dones tres vegades.

Actualment, el Banc de Sang i Teixits, l’entitat encarregada de garantir l’abastament de sang i teixits a Catalunya, necessita unes 1.000 donacions diàries i disposar de 8.000 unitats de sang en reserva (n’hi ha poc més de 5.000). Per donar sang i donar vida, cal anar als hospitals principals de cada ciutat, com l’Hospital Clínic, l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau o l’Hospital Universitari Vall d’Hebron a Barcelona. L’Hospital Germans Trias i Pujol a Badalona, i l’Hospital Universitari de Bellvitge a Hospitalet de Llobregat.

També aquest divendres, d’11 a 20 hores, podràs donar vida al TRAMvida, un tramvia reconvertit en centre de donació de sang, estacionat a la parada Francesc Macià. Per facilitar la instal·lació de les lliteres i neveres, així com el moviment de les persones donants i sanitàries, s’ha creat un espai diàfan, retirant barres, agafadors i seients de l’interior.

Els requisits per donar sang és trobar-se bé de salut, ser major d’edat (fins als 70 anys) i pesar 50 quilos o més. Al tramvia pots venir encara que no estiguis en dejú, hagis pres algun dels medicaments més habituals, o si has patit covid fa més de dues setmanes. Totes les persones fins als 40 anys (especialment, homes d’entre 18 i 30 anys) també podran inscriure’s al registre de donants de moll d’os o medul·la òssia, molt important perquè és l’únic recurs per a molts afectats de leucèmia i altres malalties de la sang. És un procés molt senzill en el qual les cèl·lules afectades es reemplacen per cèl·lules sanes, només amb una extracció de sang del donant compatible.

Per evitar aglomeracions, es recomana reservar hora al web de la campanya. Totes les persones donants al tramvia rebran un bitllet senzill de dos viatges i un obsequi de TRAM.

Vine a donar vida al TRAM vida!

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *