El millor residu és el que no es genera: dia lliure de bosses de plàstic

Una manera ben senzilla de reduir els residus, especialment els de plàstic, és reduint també el seu ús. Pot semblar fàcil de dir-ho (o més aviat, de llegir-ho) però la realitat és que modificant a poc a poc alguns hàbits de consum l’entorn esdevindrà menys contaminat.

És una tasca de les organitzacions i de la ciutadania substituir els envasos de plàstic d’un sol ús per altres materials, o, al capdavall, per plàstics reciclats, reciclables i reutilitzables. Des de mitjans del segle XX fins a l’actualitat la seva producció ha anat en augment, arribant a generar 1 tona de plàstic per habitant. Només durant l’any 2020 ja es van produir 500 milions de tones, i es preveu que, si no es prenen mesures abans, s’incrementi fins als 1800 milions l’any 2050.

El 40% de tot el plàstic produït és destinat en la fabricació d’envasos, la majoria d’un sol ús, com les bosses de plàstic, un greu problema pel medi ambient, ja que es converteixen en residus en un mes! Aquesta setmana se celebra el Dia Mundial Lliure de Bosses de Plàstic, i el commemorem recomanant-te diferents alternatives reutilitzables.

Per exemple, a la platja pots dur una motxilla amb la tovallola i els accessoris i, el menjar, en una petita nevera, un cabàs, o a dins de la motxilla en una carmanyola de vidre. Quan vagis a fer la compra pots utilitzar bosses transpirables de cotó (perfectes per la fruita i la verdura), un carret de la compra o demanar una bossa de paper.

Però si per qualsevol motiu has de fer servir una bossa de plàstic, millor si és reutilitzable diverses vegades. Quan les condicions ja no permetin reutilitzar-la caldrà reciclar-la al contenidor groc, de la mateixa manera que també es llençaran envasos lleugers, llaunes de conserva i de begudes, brics, aerosol o tapes metàl·liques.

Aquests residus, un cop arriben a la planta de triatge i reciclatge, se separen per material i densitat, es renten, es fonen per a convertir-se en matèria primera, i es transformen en altres envasos, fibres tèxtils per a samarretes esportives, bolígrafs, o peces d’automoció i tubs, entre altres elements.

Coneixies el cicle de reciclatge dels plàstics?

Share

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

“Tramvia Metropolità SA i Tramvia Metropolità del Besós SA l'informen que l seves dades seran tractades per a la publicació de comentaris als posts del bloc. Li recordem que té, entre altres, els drets d'accés, rectificació, supressió i oposició. Abans de contactar amb nosaltres, ha de llegir la informació sobre protecció de dades que es presenta en la política de privacitat.