Viatja en el temps amb la ruta “De la mà d’Esplugues”

Sabies que Esplugues té un claustre gòtic “itinerant” i que és una ciutat molt popular per la seva indústria de ceràmica? De la mà d’Esplugues és un itinerari amb 16 punts emblemàtics per descobrir (i redescobrir) una ciutat amb molta història. L’inici i final és al carrer de l’Església, a prop del Museu Can Tinturé (parada Pont d’Esplugues – línies T1, T2 i T3), on en el primer tram es conserva encara un grup de cases d’estil gòtic, caracteritzades per tenir la façana estreta, planta baixa i un o dos pisos.

Des d’aquest punt s’arribarà als racons més interessants de la ciutat:

  • Can Tinturé i La Rajoleta. Construïts al segle XIX, eren la residència de Joan Tinturé, regidor i alcalde d’Esplugues i una de les fàbriques més importants en la producció de ceràmica. Actualment, alberguen un museu monogràfic de rajola i un museu de ceràmica.
  • Monestir de Santa M. de Montsió. Seu de la Comunitat de les Monges Dominiques de clausura. El claustre gòtic va ser traslladat des de Barcelona i edificat pedra a pedra.
  • Conjunt històric turó de la Sagrera. Nucli antic originari de la fundació d’Esplugues.
  • Parc dels Torrents. El pulmó verd d’Esplugues situat en un antic torrent natural, on en l’actualitat el veïnat gaudeix d’un espai tranquil amb una gran presència d’aus.
  • Molí de Ca n’Hospital. Molí de vent del segle XIX, situat a l’antiga masia, ara protegida com a bé cultural d’interès local.

A cada punt s’ha instal·lat un codi QR que permet saber quin és el seu origen i com ha evolucionat la ciutat des que era una zona completament agrícola fins a la industrialització, quan es va convertir en un dels referents en la producció de ceràmica (Gaudí, Puig i Cadafalch o Domènech i Montaner són només alguns arquitectes que utilitzaven la ceràmica espluguina).

La ruta s’ha ideat amb 2 itineraris circulars addicionals: accessible però amb certes dificultats com petits esglaons, i l’itinerari recomanat per a persones amb dificultats en la mobilitat.

Si prefereixes endinsar-te en la història en una visita guiada, l’últim diumenge de cada mes se celebren passejos comentats organitzats pel Museu d’Esplugues. Aquest diumenge 29 de maig a les 11 h inclou la visita al claustre de Montsió i als Jardins de Can Casanova (cal reservar entrada al web del museu – entrada general 3€).

Share

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

“Tramvia Metropolità SA i Tramvia Metropolità del Besós SA l'informen que l seves dades seran tractades per a la publicació de comentaris als posts del bloc. Li recordem que té, entre altres, els drets d'accés, rectificació, supressió i oposició. Abans de contactar amb nosaltres, ha de llegir la informació sobre protecció de dades que es presenta en la política de privacitat.