Història del Centre Cívic del Besòs i el Maresme

El barri del Besòs, de la mateixa manera que molts altres barris de Barcelona, era antigament un gran territori agrícola que s’abastia de l’aigua de dues séquies properes, en concret, de la Madriguera i de la Verneda (aquesta donaria el seu nom a un altre barri). A mitjans del segle XX, amb l’augment de població a Barcelona que requeria una expansió geogràfica, el Besòs va iniciar el procés d’urbanització, edificant el primer polígon l’any 1959.

Eren edificis de diversos pisos i cases sense una planificació urbanística gaire definida. En els inicis, no hi havia accés a serveis bàsics ni equipaments públics, però a poc a poc, amb una població que s’incrementava cada vegada més, van començar a construir-se aquests espais tan necessaris, com centres sanitaris i escoles. L’esbarjo i l’accés a equipaments culturals també tenien un paper molt important, per la qual cosa, l’any 1993 es va construir el Centre Cívic del Besòs i el Maresme, un centre amb una particularitat que el fa especial: és l’únic especialitzat en flamenc.

Amb 4000 m2 de superfície, va ser dissenyat per l’arquitecte Carles Sanfeliu Cortés amb la col·laboració d’Antoni Espejo i Eduard Valencoso. Té, en total, 5 pisos d’alçada i allotja no només el centre cívic, també el Punt d’Informació Juvenil de Sant Martí, el Casal Infantil Municipal El Vaixell o la Biblioteca Ramon d’Alòs-Moner, entre d’altres.

Com a curiositat, entre el veïnat del Besòs és conegut com el Centre Cívic del Patinet. La raó és que l’any 1997, en una exposició d’art, una de les peces exhibides va tenir molt èxit entre els visitants. Es tractava de la Megajoguina de Joan Oliver, un patinet gegant de ferro i fusta que en acabar l’exposició va instal·lar-se permanentment davant de l’edifici.

En aquest centre cívic s’organitzen tota mena d’activitats culturals i socials, com ara cursos i tallers, música, teatre, dansa i exposicions. Destaca, principalment, per les activitats de flamenc, com l’Escola de flamenc, les residències de creació artística i els espectacles (in)fusión flamenca (celebrat al novembre) i les Pinzellades Flamenques, un espai obert a tothom, tant artistes consolidats com veïns i veïnes del barri. El pròxim  divendres 10 de juny, a les 20 hores, actuarà Carmen Amador (l’entrada general de 5 € es pot adquirir al web).

Pots arribar al centre cívic baixant a la parada de TRAM Alfons el Magnànim (línies T5 i T6).

Share

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

“Tramvia Metropolità SA i Tramvia Metropolità del Besós SA l'informen que l seves dades seran tractades per a la publicació de comentaris als posts del bloc. Li recordem que té, entre altres, els drets d'accés, rectificació, supressió i oposició. Abans de contactar amb nosaltres, ha de llegir la informació sobre protecció de dades que es presenta en la política de privacitat.