Concerts de carilló al Palau de la Generalitat

Al barri gòtic sonen campanes, però no anuncien cap casament ni esdeveniment oficial. Són les 49 campanes que formen part del carilló del Palau de la Generalitat, situat a la part posterior de la cúpula i ocult pels vianants.

A sota del carilló hi ha l’estança on la carillonista Anna Maria Reverté interpreta les peces. Ho fa a través d’un teclat amb martellets, un per cada campana, impulsats amb les mans i els peus (anomenat pedaler, arriba a les notes més greus). La campana principal pesa 905 quilos i, en total, s’arriben a moure gairebé cinc tones.

Aquest carilló es va inaugurar l’any 1976 provinent dels Països Baixos. Era un instrument de música molt utilitzat a la zona del Benelux (Bèlgica, Luxemburg i Països Baixos) en l’època medieval, el so acompanyava i regulava el dia a dia de les persones. Originalment, les campanes només feien petits “tocs”, però amb el temps, coincidint amb la instal·lació de rellotges a les torres, a poc a poc van introduir melodies curtes. De vegades, s’acompanyava amb altres instruments per interpretar grans concerts.

Malgrat que passejant per la plaça Sant Jaume i els carrers del voltant del Palau no es vegi amb claredat el carilló, les audicions diàries s’escolten perfectament(a les 12 i a les 18 hores). El primer diumenge de cada mes, a les 12 hores, se celebren concerts presencials i el so, fins i tot, arriba a qualsevol casa, gràcies a la retransmissió en streaming:

  • 6 de març: concentrats poètics de música tradicional
  • 3 d’abril: sonatines i simfonies de Mozart
  • 1 de maig: concert combinat de carilló, piano i flauta travessera
  • 5 de juny: grans temes clàssics
  • 3 de juliol: música moderna i popular

Per gaudir d’un concert presencial només cal reservar al web una entrada de franc. Els seients s’ubiquen al Pati dels Tarongers o a la Galeria Gòtica (si el clima és advers), espais amb una acústica immillorable. En arribar es fa una breu introducció de les peces del programa i, durant el concert, una pantalla retransmet la interpretació de la carillonista.

Al juliol, el XXIX Festival Internacional de Carilló de Barcelona tanca la temporada amb diversos concerts, aquests però, a les 21 hores. Música celestial per donar la benvinguda a la foscor del vespre!

Share

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

“Tramvia Metropolità SA i Tramvia Metropolità del Besós SA l'informen que l seves dades seran tractades per a la publicació de comentaris als posts del bloc. Li recordem que té, entre altres, els drets d'accés, rectificació, supressió i oposició. Abans de contactar amb nosaltres, ha de llegir la informació sobre protecció de dades que es presenta en la política de privacitat.