El Museu Virtual de la Universitat de Barcelona

Les universitats i escoles, al llarg dels anys, han reunit milers de documents i objectes que bé podrien exhibir-se en museus. La Universitat de Barcelona és un exemple d’aquesta magnitud i per això ha creat el Museu Virtual de la Universitat de Barcelona (MVUB), una galeria virtual de 21 exposicions formades gràcies a les aportacions dels departaments i facultats.

Són arxius i materials utilitzats o creats en el passat (alguns encara s’utilitzen per a la docència) de difícil consulta o abast pel públic, i que ara, gràcies a les noves tecnologies, es poden mostrar de manera virtual, com manuscrits medievals, instruments científics, minerals, fotografies… dels quals destaquem les següents col·leccions:

  • Instruments científics: conjunt de 500 aparells que s’utilitzaven en les facultats de ciències des del segle XVIII, com un telègraf de quadrant de finals del segle XIX, utilitzat principalment en estacions de ferrocarril.
  • Col·lecció Josep Artigas: fons dels cartells dissenyats per l’artista gràfic, autor del cartell publicitari de llet condensada La Lechera.
  • Mineralogia: mostra de minerals emprats pels estudis de Geologia i Enginyeria Geològica, 23 peces reconegudes internacionalment, com el coure, l’or, el sofre, la fluorita, entre d’altres.
  • Litoteca: arxiu de roques, minerals i fòssils estudiats actualment en la docència, entre els quals hi ha un conglomerat trobat a la muntanya de Montserrat, del període eocè, o granit de l’època paleozoica superior.
  • Museu de la Farmàcia Catalana: col·lecció de 240 objectes de la història farmacèutica des del segle XV (recomanem l’únic morter catalogat de l‘any 1466).
  • Segells de l’Associació d’Amics de l’URSS: mostra de segells amb fotografies de la vida quotidiana a la Unió Soviètica durant el règim estalinista.

I com si es tractés de qualsevol altre museu, també s’organitzen exposicions temporals (Lux Lucis i Concòrdia i patrimoni) i visites virtuals, en aquest cas a l’Edifici Històric de la Universitat. És recomanable visitar-lo no només pel seu valor històric o arquitectònic, sinó també per passejar (des de casa) pel Jardí Ferran Soldevila, situat a la part posterior de l’edifici i que inclou un jardí botànic gairebé secret al bell centre de Barcelona.

Share

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

“Tramvia Metropolità SA i Tramvia Metropolità del Besós SA l'informen que l seves dades seran tractades per a la publicació de comentaris als posts del bloc. Li recordem que té, entre altres, els drets d'accés, rectificació, supressió i oposició. Abans de contactar amb nosaltres, ha de llegir la informació sobre protecció de dades que es presenta en la política de privacitat.