El complex industrial de Can Bertrand

La revolució industrial va transformar i modernitzar moltes ciutats, entre les quals es troba Sant Feliu de Llobregat. El complex industrial de Can Bertrand és la joia modernista que millor representa aquesta evolució.

L’any 1861 Manuel Bertrand, d’origen francès, fundava la primera fàbrica en aquest municipi (anys més tard s’ampliaria fins a 6 naus industrials). Es dedicava principalment a l’estampació tèxtil de cotó, atenent totes les parts de la producció: filar, teixir, tintar i, l’últim pas, estampar. Es treballava amb telers manuals fins a l’any 1973, quan es va introduir la màquina de vapor.

Amb l’augment de la producció i les llargues jornades laborals es va decidir construir 50 cases unifamiliars pels empleats (majoritàriament dones), amb planta baixa, un pis superior i un jardí privat que les famílies podrien utilitzar com a hort. Aquestes construccions són les actuals Cases Bertrand (al c. Santa Maria i c. Sant Antoni).

Quan a principis del XX la fàbrica comptava amb 500 empleats i gairebé 400 telers, van augmentar també la capacitat d’allotjament. Aquesta vegada, però, es destinaria tant als treballadors i treballadores com al veïnat de Sant Feliu. L’any 1925 es van construir els Pisos Bertrand (c. Laureà Miró, 80-96), onze edificis de formigó units per la planta baixa i per escales exteriors. L’estil és art déco, amb una façana austera i pocs elements decoratius, destacant només els balcons, les escales i el sostre amb forma ondulada. A l’interior dels edificis, accedint per l’arc situat entre els números 82 i 84 del carrer, s’arriba a un pati interior amb accés posterior a tot el conjunt.

De les sis naus que la fàbrica va arribar a crear només es mantenen, restaurades, tres d’elles. Actualment, alberga l’escola Tramuntana, l’espai d’exposició i divulgació de la cultura popular i tradicional La Nau i el centre ocupacional Marquet Molins, que curiosament, és l’única nau construïda amb maó arrebossat i no amb maó vist, com la resta.

Per visitar aquest complex només cal baixar a la parada Sant Feliu | Consell Comarcal (línia T3), o bé seguir la Ruta del Modernisme per visitar tots els punts d’interès de la ciutat, en una ruta lliure d’unes dues hores de durada.

Share

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

“Tramvia Metropolità SA i Tramvia Metropolità del Besós SA l'informen que l seves dades seran tractades per a la publicació de comentaris als posts del bloc. Li recordem que té, entre altres, els drets d'accés, rectificació, supressió i oposició. Abans de contactar amb nosaltres, ha de llegir la informació sobre protecció de dades que es presenta en la política de privacitat.