De ruta al poblat ibèric de Collserola

Sabries dir un lloc des d’on veure la platja de Barcelona, la Sagrada Família, alguns municipis del Baix Llobregat i fins i tot, la muntanya de Montserrat? A Collserola existeixen diversos punts des d’on albirar-los, però només un punt on a més a més, pots visitar un poblat ibèric. És el turó de la penya del Moro, denominat així a causa de la dominació musulmana del segle X, quan es va construir una fortalesa sobre les runes del poblat.

Per arribar a les restes de la fortificació i del poblat, cal baixar a la parada de TRAM Walden 7 o Torreblanca, de la línia T3. A peu, s’avança en direcció muntanya fins al carrer Gelabert, des d’on s’inicien diferents camins per arribar al turó. L’excursió d’1 hora i mitja aproximadament (anada i tornada) és senzilla i s’adapta a gairebé tots els nivells. No obstant això, a l’arribada cal pujar diverses escales.

Un cop s’arriba al cim hi ha un mirador amb espai per descansar (i contemplar amb atenció la magnitud de l’edifici Walden 7). És als voltants on es troba l’excavació del poblat iber del segle VI aC, pertanyent a la tribu dels laietans. Era de dimensió mitjana i depenent del poblat principal, situat a Montjuïc. A prop, també hi havia dos poblats més, un situat a Cerdanyola del Vallès i el segon, entre el Papiol i Sant Cugat del Vallès. Entre ells sempre hi havia un excel·lent contacte visual que els servia per alertar de presències inesperades.

Aquest és un dels assentaments més antics trobats a Collserola, malgrat que només quedin les runes de les muralles, i la base d’una torre de vigilància de la fortalesa medieval. En el seu descobriment també es van trobar àmfores, peces d’un collar i plaques amb inscripcions en llengua ibera, que actualment es conserven al Museu d’Arqueologia de Catalunya.

Durant la ruta es gaudeixen d’unes vistes espectaculars de l’àrea metropolitana i també, si hi ha sort, pots trobar un ramat de cabres pasturant!

Share

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

“Tramvia Metropolità SA i Tramvia Metropolità del Besós SA l'informen que l seves dades seran tractades per a la publicació de comentaris als posts del bloc. Li recordem que té, entre altres, els drets d'accés, rectificació, supressió i oposició. Abans de contactar amb nosaltres, ha de llegir la informació sobre protecció de dades que es presenta en la política de privacitat.