Crea els teus productes als Ateneus de Fabricació

La clau del consum responsable és tenir sempre present la norma de les “3R” del reciclatge: reduir, reutilitzar i reciclar. De vegades, però, els productes s’espatllen i malgrat que tinguin una fàcil reparació, no es disposa d’eines o peces necessàries. Els Ateneus de Fabricació han fet realitat aquesta nova “R” del reciclatge, la reparació, donant així una segona vida als productes.

Són espais oberts dotats amb programari, màquines digitals i eines tradicionals per fomentar l’accés de les noves tecnologies i la innovació digital als veïns i les veïnes del barri. La fabricació digital consisteix a convertir en un objecte real una idea que s’ha plasmat en un full, i permet elaborar un producte en gairebé qualsevol lloc i en qualsevol moment. Així, una persona pot crear en pocs minuts peces de grans volums, com una cadira de fusta, o petites peces, com un botó per arreglar el teclat de l’ordinador.

Tot passa per la digitalització del procés de fabricació. Un cop s’ha pensat en l’objecte a fabricar, es trasllada a un document digital a través de l’ordinador i a continuació, es converteix en un producte real gràcies als diferents equipaments disponibles als ateneus: impressores 3D, talladores làser, màquines de cosir, brodadores, planxes d’estampació i altres eines electròniques o de ferreter.

Els Ateneus de Fabricació són oberts a tothom, amb la condició de “pagar” amb una contraprestació no econòmica per a l’ús de les instal·lacions i la maquinària. És un model d’economia col·laborativa, on totes les persones que participen adquireixen el compromís de donar suport d’alguna mena. Per exemple, ajudant amb el projecte d’una altra persona, organitzant una formació o una activitat, aportant recursos materials per a l’ateneu o pels projectes que s’hi desenvolupen, fent investigació de nous materials, etc.

Així, els tallers són dirigits per persones voluntàries que treballen a l’Ateneu. Actualment, els tallers de reparació d’ordinador i altres objectes s’organitzen a l’Ateneu de Ciutat Meridiana (Av. Rasos de Peguera, 232), de manera gratuïta i amb inscripció prèvia al web. Durant la setmana es permet l’accés lliure a la resta d’equipaments: l’Ateneu de Les Corts (c. Evarist Arnús 59 i c/ Comtes de Bell-Lloc 192), la Fàbrica del Sol (pg. de Salvat Papasseit, 1), el Parc Tecnològic (c. de Marie Curie, 8-14) i Gràcia (c. Perill 8).

Share

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

“Tramvia Metropolità SA i Tramvia Metropolità del Besós SA l'informen que l seves dades seran tractades per a la publicació de comentaris als posts del bloc. Li recordem que té, entre altres, els drets d'accés, rectificació, supressió i oposició. Abans de contactar amb nosaltres, ha de llegir la informació sobre protecció de dades que es presenta en la política de privacitat.