L’origen de l’Escocesa, fàbrica de creació

L’Escocesa és una de les fàbriques conservades més antigues del Poblenou. Va ser construïda l’any 1852, ubicada a l’illa dels carrers Pere IV, Selva de Mar, Fluvià i Bolívia (parades de TRAM Fluvià – línia T4 o Espronceda – línies T5 i T6). S’especialitzava en la producció de químics per a la indústria tèxtil, i, només en 3 anys, es va convertir en una de les empreses de més èxit a Barcelona. Un factor clau és que estava situada molt a prop d’una séquia, obtenint així de manera ràpida i fàcil aigua per a la creació dels tints.

L’any 1855 es va introduir una màquina innovadora que accelerava el procés d’estampació de teixits, però el negoci no va prosperar, i la propietat va passar a mans de l’anglès John Massey Summer, un dels creditors. Ja era l’any 1894 i el recinte ocupava una superfície total de 7400 metres quadrats. Va decidir aleshores llogar parts de la fàbrica, dividint la superfície en 22 habitatges i naus industrials de diferent mida. La nau central (i la més gran), va llogar-se a Edward Birkhead, enginyer de Leicester, i John Shields, industrial escocès, a on van establir una factoria catalana de la Johnston, Shields y Compañía, dedicada a la manufactura del ganxet per a cosir cortines, estovalles i puntes de coixí.

Així va néixer l’Escocesa, tal com es coneixia popularment la fàbrica, ja que eren els empleats escocesos qui formaven les obreres en la nova tècnica de cosir. A finals del segle XIX, la seva època daurada, treballaven 170 obrers, però a poc a poc la demanda va minvar fins al 1984, quan va tancar les portes per la crisi del sector.

Des del 1999 ofereix espais de creació a artistes de qualsevol disciplina, els quals es formen i experimenten fins que exposen les seves obres a altres centres de la ciutat. El 2006 l’Ajuntament la va incloure en el programa “Fàbriques per la creació artística”, amb l’objectiu de donar visibilitat a noves propostes d’artistes emergents. Però l’Escocesa no és l’única fàbrica de creació. Les antigues fàbriques de fils i teixits Fabra i Coats a Sant Andreu, l’antic complex de Philips a Sants Montjuïc o el recinte industrial Can Ricart a Poblenou, són un exemple dels més de 10 antics edificis industrials reconvertits en espais destinats a la cultura i l’expressió artística.

Share

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

“Tramvia Metropolità SA i Tramvia Metropolità del Besós SA l'informen que l seves dades seran tractades per a la publicació de comentaris als posts del bloc. Li recordem que té, entre altres, els drets d'accés, rectificació, supressió i oposició. Abans de contactar amb nosaltres, ha de llegir la informació sobre protecció de dades que es presenta en la política de privacitat.