El mirador de la Torre de la Miranda de Cornellà

El Parc de Can Mercader de Cornellà va ser propietat de la família Mercader, comtes de Bell-lloch, des del segle XVIII i fins al XX. En aquest recinte s’havia construït el Palau Mercader, residència d’estiueig familiar en primer lloc, i ja com a residència habitual a partir del segle XIX, quan va viure l’últim descendent, Arnau de Mercader, qui tenia una gran passió per la meteorologia i l’astronomia.

Tant era així que va decidir construir una torre d’observació de l’entorn. En un dels extrems del parc, en la zona més alta de la propietat, hi havia un turó perfecte per ubicar un mirador i aquesta construcció, la Torre de la Miranda (parada El Pedró – línies T1 i T2), una torre-observatori amb una alçada de 31 metres que funcionava com a mirador del delta i com a observatori meteorològic. Va ser construïda l’any 1900 per l’arquitecte Jaume Gustà i Bondia, en estil neomudèjar, molt similar a l’estil del Palau.

En la seva època, aquesta torre es trobava envoltada d’un paisatge extens de terres agrícoles, vinyes i garrofers, molt diferent de la plana del Baix Llobregat que es pot observar avui dia. De fet, aquest mirador té una de les millors vistes panoràmiques de Cornellà, tant de dia com de nit, quan la torre s’il·lumina. Fins i tot, en dies de claror es pot observar el mar i amb una mica de paciència, alguna de les espècies d’aus que sobrevolen el parc, com per exemple la garsa, la cotorra, la gralla o l’oreneta, aquestes dues últimes espècies protegides. Des del mirador es distingeixen molts edificis singulars de Cornellà i voltants, però en particular, sobresurt la muntanya de Montjuïc amb la torre de comunicacions i el Museu Nacional d’Art de Catalunya. Els sabries reconèixer?

Actualment, segons la llegenda, és la seu del Mag Maginet, el patge i emissari dels Reigs Mags que viu a la Torre des dels anys 80. És per això que l’accés al mirador és lliure, però la torre només obre les portes al Nadal, quan el mag rep els infants de la ciutat.

Share

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

“Tramvia Metropolità SA i Tramvia Metropolità del Besós SA l'informen que l seves dades seran tractades per a la publicació de comentaris als posts del bloc. Li recordem que té, entre altres, els drets d'accés, rectificació, supressió i oposició. Abans de contactar amb nosaltres, ha de llegir la informació sobre protecció de dades que es presenta en la política de privacitat.