Xarxa de refugis climàtics per a protegir-se de la calor

Els últims 65 anys la temperatura mitjana anual s’ha incrementat en gairebé 1,2 graus. Això és degut, principalment, a l’emissió de gasos d’efecte hivernacle per la combustió de recursos fòssils o la desforestació de boscos. Si no es redueix la contaminació, a finals del segle XXI la temperatura del planeta podria augmentar més de 3 graus.

Aquesta crisi climàtica provoca que hi hagi cada vegada més onades de calor i de molta més intensitat. Actualment, arriba una onada cada 4 anys i s’estima que aquesta freqüència es multipliqui entre 8 i 16 vegades.

Les èpoques de calor sufocant i persistent poden incidir a més a més, en la salut de les persones en situació vulnerable, aquelles que, per la situació econòmica i social o per la seva condició poden patir els efectes d’una manera més directa. És el cas de col·lectius com la gent gran, persones amb patologies cròniques o nadons.

Senyal del refugi climàtic

Per fer front a les altes temperatures l’Ajuntament de Barcelona ha engegat diverses accions de confort climàtic, entre elles, la Xarxa de Refugis Climàtics. Aquests espais asseguren un confort tèrmic interior amb una temperatura de 26 graus, o zones verdes amb fonts i abundància d’arbres amb ombra. Estan degudament senyalitzats i compten amb totes les mesures sanitàries de seguretat. El plànol senyalitza els més de 160 punts accessibles per a persones amb mobilitat reduïda que estaran actius fins al 15 de setembre. El Museu del Disseny, el Parc del Poblenou, la Biblioteca Ramon d’Alòs-Moner o els Jardins del Palau de Pedralbes són només alguns dels espais on protegir-se de la calor.

A la ciutat també s’hi troben altres punts de protecció climàtics, com les 17 pèrgoles amb ombra (cobertes fotovoltaiques que generen electricitat i alhora donen ombra) i més de 1700 fonts d’aigua a disposició de la ciutadania (descarrega l’app Fonts BCN amb la situació geogràfica de cada font).

A l’interior de l’habitatge es recomana abaixar les persianes durant el dia, hidratar-se constantment i evitar fer activitats esportives durant les hores o els dies amb sol intens.

Share

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

“Tramvia Metropolità SA i Tramvia Metropolità del Besós SA l'informen que l seves dades seran tractades per a la publicació de comentaris als posts del bloc. Li recordem que té, entre altres, els drets d'accés, rectificació, supressió i oposició. Abans de contactar amb nosaltres, ha de llegir la informació sobre protecció de dades que es presenta en la política de privacitat.