Crea una obra d’art amb la tècnica “pochoir”

Sabies que amb només una cartolina, pintures de colors i un llenç en blanc pots crear (o intentar reproduir) una obra de Joan Miró? És la tècnica coneguda com a pochoir, estergit en català, que consisteix a aplicar diferents textures de color (en pols, en aquarel·la o fins i tot llapis) a través d’una plantilla retallada amb un dibuix. Habitualment es retallen diferents formes en una cartolina, un cartró fi o planxes de metall i amb un pinzell s’estampa el dibuix retallat. Així, les formes es poden superposar entre elles per a crear una bonica obra d’art, i a més a més, facilita la reproducció artesanal d’una manera prou senzilla.

Aquesta tècnica ja existia l’antiguitat, quan es pintaven mans en les parets d’algunes coves. En aquest cas, la plantilla era simplement la mà i es pintava al voltant d’ella. En l’edat mitjana també s’utilitzava el pochoir per a pintar jocs de cartes, però no va ser fins als anys 60 que es va popularitzar. En l’actualitat és encara una tècnica molt popular entre la comunitat grafitera i inclús, pel conegut (i alhora anònim) Banksy.

Joan Miró també va crear algunes obres amb el pochoir, com la coberta de la revista cultural D’Ací i d’Allà, un magazin de luxe dirigit a les persones benestants entre 1918 i 1936. En aquest dibuix Miró només va utilitzar tres colors: negre, vermell i blau, contrastant amb el blanc del llenç.

La portada de la revista es pot contemplar a l’exposició Miró-ADLAN. Un arxiu de la modernitat (1932-1936) de la Fundació Joan Miró, que també convida els més petits de la casa (i tots els adults que vulguin participar) a crear un pochoir molt original.

Materials

  • Làmines fines de cartró o una cartolina
  • Pinzells
  • Tisores
  • Pintures de diversos colors
  • Un llenç o una cartolina blanca

Instruccions

  1. Dibuixar i retallar formes a les làmines. Descartar les formes per utilitzar la plantilla amb els espais buits.
  2. Situar la plantilla al llenç i pintar els espais buits amb diferents colors.
  3. Un cop s’eixugui, aplicar un altre color superposat o a la vora, depenent de l’obra que es vulgui crear.
  4. Pintar composicions diferents per a crear una galeria d’art improvisada a casa.

Pots jugar amb tota la família i votar quina és l’exposició més original o la més acolorida!

Share

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

“Tramvia Metropolità SA i Tramvia Metropolità del Besós SA l'informen que l seves dades seran tractades per a la publicació de comentaris als posts del bloc. Li recordem que té, entre altres, els drets d'accés, rectificació, supressió i oposició. Abans de contactar amb nosaltres, ha de llegir la informació sobre protecció de dades que es presenta en la política de privacitat.