La tradició festiva de l’ou com balla

Mira com balla, mira com balla, no és una ballarina, és un ou que balla! Cada any els patis i jardins de la ciutat s’engalanen amb flors de tots els colors: és la celebració del Corpus, una tradició popular que omple els espais d’alegria.

Aquesta diada és especialment curiosa per una de les tradicions úniques arreu del món: l’ou com balla. Es tracta de fer ballar un ou en una font adornada amb flors, fruites (habitualment cireres) i sovint, al ritme d’una cançó instrumental. L’origen d’aquesta tradició és desconeguda, d’una banda, es creu que fa referència al moviment, al pas del temps o al cicle de la vida, i d’una altra, s’afirma que només és un joc d’entreteniment habitual en l’edat mitjana.

Així doncs, l’ou “balla” a l’aigua com per art de màgia, però té una explicació científica. L’ou és buit per dins i, en ubicar-lo a la font, es dóna l’efecte Coandă i el principi de Bernoulli. Un element corb, com és l’ou, en comptes de rebotar, rellisca quan toca la viscositat d’un fluid. Com l’aigua passa per ambdós costats de l’ou, es manté en equilibri sense afectar la gravetat.

Pots gaudir en tram l’ou com balla dels següents espais, fins al diumenge 6 de juny:

  • Centre Cívic Can Deu (parada Numància – línies T1, T2 i T3)
  • Monestir de Pedralbes (parada Pius XII – línies T1, T2 i T3)
  • Basílica de Santa Maria del Mar (parada Ciutadella | Vila Olímpica – línia T4)

Un altre element captivant de la diada és l’exposició de catifes de flors senceres, pètals i herbes, tot i que cada vegada més s’introdueixen materials naturals, com les llavors o marro de cafè. Cada dibuix té un motiu diferent: relacionat amb la religió, referent a la primavera (època de floració i fertilitat) o formes geomètriques sense cap altre significat.

Enguany hi ha gairebé 20 espais de catifes florals, et recomanem visitar les que es troben a prop de la xarxa de TRAM:

  • Basílica de Santa Maria del Mar
  • Casal de Barri del Poblenou (parada Pere IV – línia T4)
  • Parc de Sant Martí (parada Sant Martí Provençals – línies T5 i T6)
  • Mercat del Clot (parada La Farinera – línies T5 i T6)

Els més petits de casa poden també participar en el joc del Corpus, un retallable amb Gegants del Pi i de Santa Maria del Mar i altres figures de les festes majors per a jugar a teatre.

Share

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

“Tramvia Metropolità SA i Tramvia Metropolità del Besós SA l'informen que l seves dades seran tractades per a la publicació de comentaris als posts del bloc. Li recordem que té, entre altres, els drets d'accés, rectificació, supressió i oposició. Abans de contactar amb nosaltres, ha de llegir la informació sobre protecció de dades que es presenta en la política de privacitat.