Activitats inclusives i adaptades per a tothom!

Caminar tranquil·lament per la vorera, creuar un pas de vianants, pujar un esglaó o fins i tot, gaudir d’un dia de platja són accions que s’acostumen a fer sense parar atenció a les diferents barreres que poden existir en el camí. A Catalunya hi ha més de 600.000 persones amb algun tipus de diversitat funcional, de les quals, 330.000 tenen una discapacitat motriu (la seva mobilitat és reduïda), gairebé 70.000 pateixen dificultats auditives o visuals (sordesa, dificultats d’audició, ceguesa o baixa visió), i a prop de 200.000, discapacitat mental o psíquica.

Per afavorir la plena inclusió en qualsevol àmbit de la vida d’aquestes persones, moltes entitats o centres culturals i d’esbarjo organitzen activitats regularment adaptant els espais als diversos tipus de diversitat. Així, tothom pot gaudir de la visita a un museu, comprar a un mercat, accedir a una atracció o anar la platja, i, a més a més, ho pot fer viatjant amb TRAM. Els tramvies són 100% accessibles per a les persones amb mobilitat reduïda i gairebé la totalitat de les parades de Trambaix i totes les oficines d’Atenció a Clients, a més, compten amb bucles magnètics per tal que les persones amb dificultat auditiva s’hi moguin i comuniquin amb més facilitat.

Aquestes activitats, els espais i altra informació d’interès es troba al web de Turisme de Barcelona, creada especialment com a punt d’informació turístic per a les persones amb discapacitat. A través de pictogrames s’indiquen algunes activitats recomanades:

Diversitat motriu

  • Las Golondrinas: Els models de vaixells més moderns estan adaptats per a l’accés amb cadira de rodes.
  • Platja de Sant Sebastià: La passarel·la de fusta arriba fins a l’aigua i s’ha habilitat un espai per a deixar les cadires. La dutxa té una cadira integrada i els vestuaris estan totalment adaptats.
  • Zona de banys del Fòrum: Servei de suport al bany per a persones amb mobilitat reduïda.

Diversitat visual

  • Fundació Miró: Ofereixen diferents activitats, com visites comentades amb maquetes tàctils, cartells en Braille i possibilitat de tocar les escultures amb guants.
  • MACBA: Reproducció tàctil de peces del museu, préstec de lents oculars per persones amb baixa visió i visites amb audiodescripció.

Diversitat auditiva

  • Museu de la Música: Subtítols de les instal·lacions audiovisuals.
  • En la majoria de museus: Audioguies subtitulades i préstec de bucles magnètics.

Diversitat cognitiva

  • CCCB: El museu és completament accessible i programa regularment l’activitat AlzheimArt, oferint visites a pacients d’Alzheimer, familiars i cuidadors.
  • Poble Espanyol: Taller d’artesania terapèutica per a persones amb discapacitat psíquica.

Ara que arriba el bon temps, és moment de gaudir de les activitats culturals inclusives i adaptades per a tothom!

Share

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

“Tramvia Metropolità SA i Tramvia Metropolità del Besós SA l'informen que l seves dades seran tractades per a la publicació de comentaris als posts del bloc. Li recordem que té, entre altres, els drets d'accés, rectificació, supressió i oposició. Abans de contactar amb nosaltres, ha de llegir la informació sobre protecció de dades que es presenta en la política de privacitat.