Ja ha arribat el Dia de la Sobrecapacitat de la Terra

La Terra genera constantment recursos naturals per a satisfer les necessitats de tota la població. Els arbres per a fer fusta, l’aigua de rius i brolladors, l’oxigen gràcies a les plantes… però no obstant això, aquesta producció no és infinita i de fet, s’ha arribat a la sobrecapacitat de la terra, ja que el consum de recursos és superior als disponibles. Es tracta de la capacitat que té el planeta d’abastir les persones amb els seus elements naturals i d’absorbir els residus que generen.

La  sobrecapacitat és calculada anualment per l’organització sense ànim de lucre Global Footprint Network, que mesura la petjada ecològica de cada regió i determina a partir de quin dia de l’any es consumeixen més recursos del que es produeixen, el que anomenen Dia de la Sobrecapacitat de la Terra.

Així, aquesta setmana i en concret el 25 de maig, Espanya ja ha consumit el 100% dels recursos (ocupa el lloc 40 del global de països). Com a curiositat, l’any 2020 es va avançar en dos dies i el 2019, va ser el 29 de maig. S’estima que cada any s’arriba a aquest límit abans, i de fet, alguns països com Càtar han esgotat els mitjans molt aviat, en aquest cas el 9 de febrer, necessitant 9 planetes per satisfer la demanda anual.

En el global mundial la sobrecapacitat total arribarà el 22 d’agost, 4 mesos abans que l’any 1970. Amb una dada similar això sí, es troben països com São Tomé i Príncipe, Indonèsia, Txad i Guinea, que arribaran al límit a finals d’any.

Les conseqüències són nefastes, ja que els ecosistemes es degraden i desapareixen fins al punt d’extingir-se les espècies, respirar un aire molt contaminat o l’acidificació els oceans per l’augment de CO2 (la qual cosa malmet els esculls de coralls).

A les nostres mans està el fet de revertir la situació, per exemple, reparant els aparells electrònics, reutilitzant i reciclant els productes, reduint l’ús de transport privat i utilitzant transports públics no contaminants, com el tram, que funciona amb electricitat 100% verda i aprofita l’energia generada en les frenades dels tramvies, reduint així encara més el consum.

Si vols saber de quina manera estàs contribuint a millorar el medi ambient amb TRAM, calcula la petjada ecològica de cada trajecte amb l’Ecocalculadora, descobriràs la diferència entre la petjada dels vehicles particulars i la del tramvia.

Share

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

“Tramvia Metropolità SA i Tramvia Metropolità del Besós SA l'informen que l seves dades seran tractades per a la publicació de comentaris als posts del bloc. Li recordem que té, entre altres, els drets d'accés, rectificació, supressió i oposició. Abans de contactar amb nosaltres, ha de llegir la informació sobre protecció de dades que es presenta en la política de privacitat.