Un molí de vent per celebrar els invents de les dones científiques

Aquesta setmana es commemora el Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència, i ho celebrem agraint a totes les dones que han posat o posen el seu granet de sorra en l’activitat científica. Per una banda, aquelles que actualment investiguen, desenvolupen o col·laboren en nous enginys i descobriments, i per l’altra banda, aquelles científiques que van ser pioneres en el seu camp de treball.

Per exemple, l’Herta Marks Ayrton va ser enginyera, matemàtica i física. La seva investigació sobre l’energia elèctrica va permetre millorar els sistemes d’enllumenat públic (va descobrir que el carboni utilitzat en l’època feia espurnes quan entrava en contacte amb l’oxigen). També en el camp de l’energia, però en aquest cas solar, va fer grans avenços la Mária Telkes. L’any 1947 va crear el primer generador termoelèctric i així, el primer sistema de calefacció solar per a la llar. Només uns anys més tard també va ser la inventora d’un sistema de destil·lació solar per a potabilitzar aigua i de la primera nevera termoelèctrica.

En el marc del Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència et proposem (a càrrec de l’Escola Tramuntana de Sant Feliu de Llobregat) un enginy que també aprofita un recurs natural: el molí de vent. Els molins reben l’energia eòlica a través de les aspes, i mitjançant la maquinària interna l’utilitzen per a moldre blat o bombar aigua (en molins tradicionals) i generar electricitat (en molins moderns). El molí de vent casolà no tindrà cap funció més enllà d’omplir de goig el balcó (i d’embadalir amb les voltes que dóna):

Materials:

  • una cartolina DIN A3
  • llapis de colors
  • 2 tubets o palletes de colors
  • 4 o 5 pals fins de fusta (de la mida de les palletes)
  • tisores
  • xinxeta
  • cola blanca

 

Ara només caldrà seguir les instruccions del vídeo. Enganxar les dues palletes per a fer una més llarga, introduir els pals per a donar més solidesa, plegar la cartolina, doblegar-la i enganxar les aspes a la xinxeta (posa-li una gota de cola blanca a l’extrem un cop tinguis muntat el molinet). Ja pots lligar-lo al balcó o bé, clavar en un test.

No oblidis pintar la cartolina d’una manera ben original!

Share

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

“Tramvia Metropolità SA i Tramvia Metropolità del Besós SA l'informen que l seves dades seran tractades per a la publicació de comentaris als posts del bloc. Li recordem que té, entre altres, els drets d'accés, rectificació, supressió i oposició. Abans de contactar amb nosaltres, ha de llegir la informació sobre protecció de dades que es presenta en la política de privacitat.