#DiaDeLaFilosofia en femení

Plató, Sòcrates, Aristòtil… són els noms més coneguts en el món filosòfic. I no és per menys, ja que gràcies a aquests personatges es van assentar les bases del pensament humà actual.

El pintor Rafael Sanzio va plasmar la importància de la filosofia clàssica en L’Escola d’Atenes, un meravellós fresc de 5 metres d’alçada i 7 d’ample. En aquesta obra apareixen més de 25 filòsofs i matemàtics. Gairebé tots són homes. Tots, menys un. En un costat del fresc hi ha una dona, l’Hipatia, considerada la primera dona de la història en aplicar els seus coneixements en camps com les matemàtiques i l’astronomia.

Tot i que a LEscola d’Atenes hi ha una única dona, la realitat és que tant en aquella època com en els períodes següents, i fins a l’actualitat, moltes filòsofes han deixat la seva empremta. Cada 19 de novembre es commemora el Dia de la Filosofia, i enguany ho celebrem visibilitzant i agraint les aportacions de dones filòsofes, per exemple:

  • Hipàrquia (350 – 280 aC). De les primeres filòsofes, i en concret, va ser pionera en el camp de la filosofia cínica.
  • Christine de Pisan (1364 – 1430). Filòsofa i poeta humanista, és considerada com la primera escriptora professional de la història i precursora del feminisme occidental.
  • Rosa Luxemburg (1871 – 1919). Escriptora, filòsofa marxista i activista de la política alemanya. Va escriure llibres molt coneguts, com “Reforma o Revolució”. Actualment, cada gener, se celebra a Berlín el dia de Rosa Luxemburg per rendir-li homenatge.
  • Ayn Rand (1905 – 1982). Filòsofa, escriptora i una de les primeres dones guionistes de Hollywood.
  • Simone de Beauvoir (1908-1986). Filòsofa, escriptora i professora, va ser una ferma defensora dels drets humans i de les dones. El seu llibre “El segon sexe” es considera obra mestra en la història del feminisme.

Per a recordar el paper que han tingut les dones filòsofes al llarg de la història, recomanem celebrar aquest dia veient el film sobre la vida d’Hipatia, Àgora, d’Alejandro Amenábar i guanyadora de 7 premis Goya. I per aprendre sobre l’origen de la filosofia, recomanem el llibre El món de Sofia, de Jostein Gaarder, perfecte per submergir-se en aquest camp d’una manera divertida i interessant.

Share

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

“Tramvia Metropolità SA i Tramvia Metropolità del Besós SA l'informen que l seves dades seran tractades per a la publicació de comentaris als posts del bloc. Li recordem que té, entre altres, els drets d'accés, rectificació, supressió i oposició. Abans de contactar amb nosaltres, ha de llegir la informació sobre protecció de dades que es presenta en la política de privacitat.