Quina fauna i flora hi ha al teu carrer?

Passejar pels carrers, places i jardins de la ciutat és l’activitat ideal per fer exercici de baixa intensitat de manera tranquil·la. I si a més a més, hi ha la possibilitat de descobrir arbres, plantes, ocells i altres animals durant el camí, és encara millor, ja que s’hi afegeixen dos ingredients: diversió i curiositat.

Tot passejant per Sarrià podrem veure eriçons; al Clot, cotorres i, a Montjuïc, arbres castanyers i amb una mica de sort també castanyes. I si passegem per algun carrer en concret? Per exemple, només al carrer Selva de Mar hi ha 182 plantes, 57 arbres i 41 ocells diferents.

Aquestes dades les obtenim de l’Atles de biodiversitat, el mapa interactiu de fauna i flora catalogada a Barcelona. Aquesta nova eina permet explorar d’una manera molt intuïtiva plantes, arbres, ocells, papallones, vertebrats, comunitats vegetals (grup de plantes) i basses naturalitzades. Les basses naturalitzades són espais aquàtics que es mantenen i conserven de manera natural sense cap producte químic, com el llac dels jardins del Palau de Pedralbes. S’introdueixen doncs, organismes com zooplàncton per mantenir l’aigua transparent, cargols aquàtics que processen ràpidament la matèria orgànica en descomposició, o larves de libèl·lules per controlar les poblacions de mosquits. La vegetació aquàtica, al seu torn, oxigena l’aigua i capta els nutrients.

L’Atles està agrupat en diferents categories d’animals i vegetació que s’activen i desactiven en funció de la informació que es vulgui descobrir. Quan una categoria s’activa (per exemple, la categoria de vertebrats) el plànol ressaltarà en color aquelles zones on s’han trobat exemplars. Si fem clic a les diferents zones, s’ampliarà la informació i podrem saber amb exactitud quins vertebrats hi ha i una breu descripció: conills, rat-penats, esquirols, etc. Amb l’opció de seleccionar tots els elements es comprova, com en total, hi ha més de 1800 exemplars catalogats, dels quals gairebé 1200 exemplars corresponen a la categoria de plantes.

L’àrea metropolitana compta també amb el Visor de Fauna, el qual mostra els espais on s’ha albirat algun exemplar, en aquest cas, animal (principalment aus):

  • Badalona: gripau, pardal, cadernera…
  • Cornellà de Llobregat: tòtil, blauet, garsa…
  • Esplugues de Llobregat: parot cuanegre, pit-roig, mallerenga…
  • Sant Adrià del Besòs: blaveta (papallona), pardal, puput…
  • Sant Feliu de Llobregat: estornell, gavina, bernat pescaire…
  • Sant Joan Despí: xoriguer comú, cuereta torrentera, pinsà comú…
  • Sant Just Desvern: tórtora, oreneta cuablanca, rossinyol…

El dilluns 26 d’octubre a les 17.30 hores se celebrarà l’acte de presentació de l’Atles a Youtube, amb un debat d’experts sobre la riquesa vegetal i animal de la ciutat i amb consell per protegir-la i potenciar-la.

Explora la biodiversitat caminant o des de casa!

Share

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

“Tramvia Metropolità SA i Tramvia Metropolità del Besós SA l'informen que l seves dades seran tractades per a la publicació de comentaris als posts del bloc. Li recordem que té, entre altres, els drets d'accés, rectificació, supressió i oposició. Abans de contactar amb nosaltres, ha de llegir la informació sobre protecció de dades que es presenta en la política de privacitat.