El Castell de Cornellà, l’edifici històric de la ciutat

Sabies que el Castell de Cornellà és l’edifici més antic que es conserva a la ciutat? Gràcies a les excavacions arqueològiques se sap que va existir un poblament situat a la zona entre l’església de Santa Maria i el castell. En el seu origen (segles XI-XII) eren només unes torres defensives construïdes en un petit turó, un entorn privilegiat des del qual es té una vista perfecta de la ciutat i les principals vies d’accés, del riu Llobregat i de Sant Boi.

Malgrat no existir gaire documentació sobre el castell, els descobriments han permès saber que fins al segle XV les terres del voltant eren propietat de cavallers i famílies burgeses lligades a la casa comtal de Barcelona. La família Cornellà (coneguda també com a Castellvell) va ser la primera propietària de la construcció. Anys més tard, va ser la família Mallol, que explotava també les terres agrícoles, qui va decidir construir diferents masos pels pagesos i la “Casa de Cornellà”, una construcció de planta baixa annexada a les dues torres del castell.

Des d’aleshores i fins a l’actualitat, aquest edifici ha tingut diferents usos. Al segle XV es va fortificar com a centre d’operacions militars. Després, va ser la residència habitual de la família Ribes, qui va canviar les finestres per unes d’estil gòtic, va afegir les escales de pedra al pati i va construir la capella familiar de Sant Antoni. El castell, doncs, passaria així de fortalesa a residència senyorial.

Actualment, després d’anys de desídia, l’edifici s’ha rehabilitat mantenint l’estructura original. La primera i segona planta s’utilitza com a Arxiu Històric i la planta baixa s’ha convertit en sala d’exposicions, on hi ha una mostra permanent dedicada al pintor Joan Pere Viladecans i les restes arqueològiques. Al pati central s’hi acullen diferents activitats: concerts, conferències o presentacions.

L’accés a la planta baixa i al pati central és lliure, de dilluns a divendres de 10 a 13 hores i de 17 a 20 hores, i els diumenges i festius de 10 a 14 hores (pots arribar baixant a la parada Les Aigües de les línies T1 i T2). Visita un castell amb molta història!

Share

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

“Tramvia Metropolità SA i Tramvia Metropolità del Besós SA l'informen que l seves dades seran tractades per a la publicació de comentaris als posts del bloc. Li recordem que té, entre altres, els drets d'accés, rectificació, supressió i oposició. Abans de contactar amb nosaltres, ha de llegir la informació sobre protecció de dades que es presenta en la política de privacitat.