Visita de franc un dels supercomputadors més grans d’Europa

El Barcelona Supercomputing Center és un dels centres d’innovació i recerca tecnològica més importants d’Europa, on més de 600 científics i científiques investiguen els seus projectes.

Sovint, per a crear un projecte tecnològic és necessari utilitzar un supercomputador, el que significa realment tenir milers d’ordinadors connectats entre si, resolent en segons operacions complicades i emmagatzemant milions de dades. Per a tenir una idea de la magnitud, un supercomputador, en només un segon, resoldria un problema que els éssers humans trigarien gairebé un any. De fet, pot emmagatzemar fins a 14 milions de gigabytes: la capacitat d’uns 30.000 ordinadors.

Un dels superordinadors més potents d’Europa, conegut com a MareNostrum, es troba al Barcelona Supercomputing Center. Aquest enginy s’utilitza per estudiar el funcionament i l’evolució del cos humà, l’univers, els avions o els volcans. I és que el gran avantatge és que permet simular una realitat sense necessitat de construir-la. Per exemple, si una organització vol estudiar la superfície de la Lluna enviant un coet, podrà simular la seva construcció pas a pas, enlairar-lo, fer comprovacions per trobar avaries i modificar el seu motor o el disseny, fins a obtenir un model perfecte per replicar a la realitat. Així la tecnologia s’innova de manera més ràpida i econòmica que d’una forma tradicional.

Existeixen dues opcions de visita: presencial (reservant des del web) i virtual, ambdues de franc. Recomanem la visita presencial, especialment, per l’entorn on està ubicada: la capella de la Torre Girona (parada de TRAM Palau Reial – línies T1, T2 i T3). Aquesta finca del segle XIX era propietat de la família Girona, una de les famílies més benestants. En aquella època tenia una grandària de 3 hectàrees i comptava amb un extens jardí i un llac amb barques. Amb el temps va canviar d’ús i de propietaris, des d’una escola fins a l’actualitat, seu del rectorat de la Universitat Politècnica de Catalunya.

La visita virtual, gràcies a la tecnologia, transporta el visitant a l’urna del supercomputador, als passadissos i al subsòl, on es troba “l’engranatge” que fa possible el seu funcionament.

(imatges per cortesia del Barcelona Supercomputing Center – www.bsc.es)

Share

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

“Tramvia Metropolità SA i Tramvia Metropolità del Besós SA l'informen que l seves dades seran tractades per a la publicació de comentaris als posts del bloc. Li recordem que té, entre altres, els drets d'accés, rectificació, supressió i oposició. Abans de contactar amb nosaltres, ha de llegir la informació sobre protecció de dades que es presenta en la política de privacitat.