L’espai romàntic de Torre Melina

Els jardins de Torre Melina tenen una àuria romàntica molt semblant a la del Parc de la Ciutadella. Això és degut, probablement, al fet que el mestre d’obres d’ambdós parcs va ser en Josep Fontserè i Mestre.

Tot i que actualment aquests jardins tenen una grandària reduïda, l’any 1875 ocupaven uns 25.000 m2. Aquí hi havia situat el Mas de Torre Melina, edificat cap al segle XII. El seu nom es creu que prové pel propietari original, de nom Malin o Melino.

Va ser a finals del segle XIX quan el propietari Josep Enric Pons va decidir reformar el mas i el seu jardí exterior. En aquell moment, el barri de Les Corts era un poble d’extramurs de Barcelona dedicat gairebé en exclusiva al conreu. Els terrenys que envoltaven el mas eren plantacions d’ordi per elaborar cervesa. Així doncs, per salvar les distàncies entre els conreus i les cases dels treballadors, es van construir diferents albergs on viurien les famílies treballadores.

Amb el temps va caure en desús, fins que amb motiu dels Jocs Olímpics, davant de la necessitat de reformar la ciutat i allotjar els participants, es van cedir els terrenys per construir un hotel i adequar els voltants. El mas va desaparèixer, però encara es conserva la bodega i bona part del jardí amb els elements originals de Fontserè: el gran estany amb el templet central, la pèrgola i els bancs de trencadís, l’umbracle construït amb una estructura metàl·lica i l’antic sistema de canalització de ceràmica. Curiosament, Josep Fontserè és un dels pioners en la utilització del ferro en construccions, doncs també va utilitzar aquest material per a la construcció del Mercat del Born.

Actualment la zona és d’ús privat pels clients de l’Hotel Rey Juan Carlos però es poden visitar lliurement (parada de TRAM Zona Universitària – línies T1, T2 i T3).

Passejar per aquests jardins és desconnectar de la ciutat i transportar-se al segle passat. Fins i tot, els roures són centenaris!

Share

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

“Tramvia Metropolità SA i Tramvia Metropolità del Besós SA l'informen que l seves dades seran tractades per a la publicació de comentaris als posts del bloc. Li recordem que té, entre altres, els drets d'accés, rectificació, supressió i oposició. Abans de contactar amb nosaltres, ha de llegir la informació sobre protecció de dades que es presenta en la política de privacitat.