Visita el Recinte Modernista de Sant Pau, el conjunt modernista més gran del món

El Recinte Modernista de Sant Pau, abans Hospital de Sant Pau, ha passat de curar la salut de les persones a commoure l’ànima, ja que entrar en aquest espai és viatjar a principis del segle XX. Fa més de cent anys que es va inaugurar però sembla com si fos ahir, doncs la seva construcció original no s’ha alterat amb el pas del temps.

Aquesta joia del modernisme va ser projectada per Lluís Domènech i Montaner, l’arquitecte d’edificis tan coneguts com el Palau de la Música o la Casa Lleó Morera (passeig de Gràcia, 35). En una primera fase, fins al 1913, també va ser el responsable de la seva construcció, però a causa d’una malaltia va veure’s obligat a aturar-la. L’any 1920, el seu fill Pere Domènech la va continuar, finalitzant el projecte amb 27 pavellons creats. Es tracta del recinte modernista més gran del món, amb 13 hectàrees totals, de les quals, 16.000 m2 són jardins i zones verdes.

Aquest centre sanitari va idear-se com a solució per traslladar l’antic Hospital de la Santa Creu (c. Hospital) que necessitava ampliar les instal·lacions. La magnitud del projecte va obligar a cercar socis que aportessin recursos econòmics, com el banquer Pau Gil, que va donar la seva fortuna a canvi d’afegir el seu nom. Va néixer així l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (c. Sant Antoni Maria Claret, 167).

Aquest espai tan distingit en la seva façana ho és també en el seu interior. L’orientació al mar i les grans finestres aprofiten al màxim la llum natural, i, per evitar les inclemències del temps com la pluja o la calor intensa, tots els pavellons estan units per un túnel soterrat de línies corbes que eviten l’acumulació de brutícia. Així doncs, la visita permet gaudir d’aquestes estances sigui per lliure, amb audioguia (com a mesura d’higiene i seguretat, per evitar contactes, l’audioguia es trasllada al mòbil del visitant en format d’app) o de manera guiada. I a més, fins al 30 de setembre totes les entrades adquirides tindran un 30% de descompte (pots comprar-la amb antelació al seu web).

Descobrir la façana és tot un repte gràcies als detalls amagats. Per exemple, tots els edificis tenen escrit la lletra G a l’exterior, en honor a Pau Gil. La sabries trobar?

La grandària del recinte permet mantenir totes les mesures de seguretat i higiene per als visitants, com ara la ubicació de diferents punts de desinfecció de mans i la creació d’itineraris senyalitzats i unidireccionals que garanteixen la distància de seguretat. No oblidis posar-te la mascareta, el seu ús és obligatori!

Share

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

“Tramvia Metropolità SA i Tramvia Metropolità del Besós SA l'informen que l seves dades seran tractades per a la publicació de comentaris als posts del bloc. Li recordem que té, entre altres, els drets d'accés, rectificació, supressió i oposició. Abans de contactar amb nosaltres, ha de llegir la informació sobre protecció de dades que es presenta en la política de privacitat.