Ruta per descobrir els dracs de Barcelona

El drac és probablement la figura mitològica més popular de Catalunya, ja que és l’animal ferotge que es va enfrontar a Sant Jordi. La llegenda se situa al Montblanc medieval, on els veïns del poble vivien atemorits pel drac i es veien obligats a lliurar cada dia una persona per viure amb tranquil·litat. Quan va ser el torn de lliurar la princesa, la bona sort del drac va canviar.

Tot i que aquest animal era ferotge i pervers, en l’actualitat és una figura familiar i bufona, prova d’això són els gairebé 1000 dracs en forma d’escultura, pintura o mosaic que hi ha a Barcelona i àrea metropolitana. Així no cal visitar Montblanc per veure el drac volant, sinó que el trobarem a sostres, portes, finestres i escultures.

Si vols descobrir alguns dels dracs més curiosos, et recomanem aquesta ruta circular que comença al Parc de la Ciutadella (parada Wellington – línia T4) i finalitza a la Catedral:

  1. Parc de la Ciutadella. L’escultura del drac està situada a la font del llac.
  2. Lluís companys/placeta del Comerç. Escultura amb un drac amagat.
  3. C. Girona, 9. Picaporta amb la forma de drac.
  4. Casa de les Punxes (c. Rosselló, 260). Mosaic exterior d’un Sant Jordi vencent el drac.
  5. Palau Baró de Quadras (av. Diagonal, 313). Relleu a la façana.
  6. Casa Batlló. El drac de Gaudí es passeja pel sostre de l’edifici.
  7. Casa dels paraigües (La Rambla, 82). L’icònic drac de la façana du un fanal que s’il·lumina els vespres.
  8. Palau de la Generalitat ( de Sant Jaume). En aquest edifici la figura del drac és molt present. El trobem a la façana renaixentista i a la font i gàrgoles del Pati dels Tarongers.
  9. C. Paradís, 1. A l’entrada del carrer hi ha un relleu de Sant Jordi.
  10. Catedral de Barcelona. Presidint la font, Sant Jordi vencent (una vegada més) el drac.

Hi ha molts més llocs on trobar dracs famosos, per exemple, la meravellosa tanca de ferro forjat dels Pavellons de la Finca Güell (av. de Pedralbes, 7), el tobogan amb forma de drac situat al parc de l’Espanya Industrial (c. Muntadas, 1) i, els dracs més coneguts del món, ubicats al Park Güell.

Coneixes altres indrets interessants on descobrir més dracs?

Share

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

“Tramvia Metropolità SA i Tramvia Metropolità del Besós SA l'informen que l seves dades seran tractades per a la publicació de comentaris als posts del bloc. Li recordem que té, entre altres, els drets d'accés, rectificació, supressió i oposició. Abans de contactar amb nosaltres, ha de llegir la informació sobre protecció de dades que es presenta en la política de privacitat.