Visita guiada al Palau de la Generalitat

El Palau de la Generalitat de Catalunya, des de l’origen l’any 1400 fins a l’actualitat, ha sofert diverses modificacions i reformes. Tot i que el seu estil és majoritàriament medieval, inclou alguns elements corresponents a altres èpoques, com les 4 columnes que presideixen l’entrada principal, procedents del fòrum de la Tàrraco romana, de gairebé dos mil anys d’història.

Avui doncs, entrarem per aquesta porta mig romana mig medieval, per fer una visita virtual a un dels edificis del segle XV que se segueix utilitzant com a seu del govern, ja que és actualment la seu de la Presidència de la Generalitat de Catalunya.

El seu interior manté la intensa activitat pròpia d’un govern, on es prenen decisions que interessen als ciutadans. També aquí  s’organitzen actes polítics i institucionals importants: reunions, visites, lliuraments de premis, recepcions…

L’edifici, que en els seus inicis era un habitatge, va ser edificat per Marc Safont, i formava part del call jueu de Barcelona. Anys més tard, Alfons de Tous, Jaume Marc i Ramon Desplà, tres diputats de les Corts Catalanes (creades l’any 1289) el van adquirir per dur a terme funcions de govern, justícia i defensa militar. A mesura que s’ampliaven les funcions i els departaments, es va ampliar l’edificació reformant i annexant els habitatges pròxims.

Enguany, el Palau ha obert les seves portes virtuals amb una visita dirigida pel guia oficial Xavi Casado. En aquest recorregut explica el seu origen, l’evolució dels voltants, i a continuació s’endinsa a l’edifici sense que l’usuari hagi de fer cap moviment. Només ha de seure còmodament i admirar les meravelles que alberga.

Hi ha detalls curiosos i interessants, com el relleu del porter situat al pati gòtic (encarregat de l’arribada de les personalitats), o el tapís de Sant Jordi, brodat amb fils d’or, plata, llana i seda. Està situat a la capella, i es considera una de les obres tèxtils més importants d’Europa. També en aquest espai, la sala interior és un exemple d’ampliació, ja que era una de les cases del call.

Finalment, la visita arriba al famós pati dels tarongers, fruita ideal per ambientar l’espai i emmascarar les olors de l’època.

Abans de fer la visita, us llancem un repte: quants Sant Jordi podeu comptar? (una pista: només a la capella ja n’hi ha 5!)

Share

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

“Tramvia Metropolità SA i Tramvia Metropolità del Besós SA l'informen que l seves dades seran tractades per a la publicació de comentaris als posts del bloc. Li recordem que té, entre altres, els drets d'accés, rectificació, supressió i oposició. Abans de contactar amb nosaltres, ha de llegir la informació sobre protecció de dades que es presenta en la política de privacitat.