Mascaretes protectores: com utilitzar-les i mantenir-les

L’ús de la mascareta i guants ja és una pràctica habitual a tot arreu, ja que durant un temps serà un complement més a la roba que portem. Aquesta mascareta, que és recomanable dur-la al carrer i en espais tancats com supermercats, és obligatòria al transport públic. Així, s’aconseguirà evitar i reduir els contagis.

És també important saber col·locar-la correctament i, quan ja no fa més servei, saber com rebutjar-la. El primer de tot és rentar-se les mans amb aigua i sabó o una solució hidroalcohòlica. A continuació, sense tocar la zona del teixit amb les mans, l’agafarem per la corda o nansa i cobrirem completament el nas i la boca fins a la barbeta, ben fixada amb fermesa.

Depenent del tipus de mascareta sabrem com descartar-la o reutilitzar-la. Aquestes són les principals i més utilitzades:

  • Mascaretes higièniques: Són les aconsellades per a les persones saludables que no han tingut contacte amb la COVID-19. La nansa o corda pot envoltar el cap o subjectar-se en les orelles. Estan confeccionades amb una o diverses capes de material tèxtil i poden ser reutilitzables o d’un sol ús.

Si és reutilitzable serà necessària la seva desinfecció cada vegada que s’utilitzi. Per a fer-ho, caldrà rentar-la amb una temperatura d’entre 60 i 90 graus. També, per assegurar una millor desinfecció, abans de rentar-la es pot submergir uns minuts en aigua amb lleixiu (20 ml de lleixiu per cada litre d’aigua) o amb un producte desinfectant. Un cop rentada és millor si s’eixuga al sol.

Si és d’un únic ús, es llençarà al contenidor del rebuig.

  • Mascaretes quirúrgiques: S’aconsellen en persones que han estat contagiades, tinguin símptomes o siguin positives i asimptomàtiques. Aquestes mascaretes protegeixen contra esternuts o tos. Es llençaran al contenidor del rebuig i, sempre que es pugui, en una bossa de plàstic separada de la resta de residus.
  • Equip de protecció individual: També anomenades EPI, contenen un filtre de micropartícules que augmenta la protecció de la persona. Hi ha 3 nivells de filtre (FFP1, FFP2 i FFP3) essent els dos últims els més eficaços, doncs són els que habitualment s’utilitzen en recintes sanitaris. En aquest cas, es consideren residu infecciós, per la qual cosa cada entitat compta amb un canal de recollida en exclusiva.

A banda d’utilitzar mascareta és important seguir altres mesures de protecció, com distanciar-se entre persones, rentar-se sovint les mans amb aigua i sabó, i, sobretot, evitar tocar-se la cara fora de casa.

Per a més informació consulteu el web de Gencat.

Share

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

“Tramvia Metropolità SA i Tramvia Metropolità del Besós SA l'informen que l seves dades seran tractades per a la publicació de comentaris als posts del bloc. Li recordem que té, entre altres, els drets d'accés, rectificació, supressió i oposició. Abans de contactar amb nosaltres, ha de llegir la informació sobre protecció de dades que es presenta en la política de privacitat.