Com funciona el transport públic a Europa aquests dies?

El transport públic de tot el món s’ha sumat a la llista de mesures per reduir i evitar els contagis de Covid-19 entre els ciutadans, que malgrat la restricció de desplaçaments, han d’anar al seu lloc de feina: reducció de freqüències, augment en hores punta, gratuïtat del servei…

Aquesta disminució en els desplaçaments, també està afavorint la recuperació del medi ambient. L’aire és més net i el forat de la capa d’ozó comença a disminuir, gràcies, en gran part, a un ús menor de vehicles privats. Un dels països més pròxims, com és Portugal, també ha notat una gran disminució dels desplaçaments de llarga distància per carretera. Això és degut al fet que només es permet l’activitat essencial, com la distribució d’aliments. Curiosament, tot i que el servei de bicicletes compartides està suspès per a la ciutadania en general, es permet el seu ús per portar aliments.

Al nord d’Europa la situació és lleugerament diferent, perquè hi ha països amb un nombre molt reduït de contagis. A Suècia el transport públic funciona a ple rendiment per transportar escolars i persones treballadores. Però a Noruega, a totes les ciutats en general, el transport públic ha augmentat la freqüència en hora punta i l’ha reduït la resta del dia. Totes les portes s’obren de manera automàtica per evitar que la ciutadania toqui les superfícies.

En altres països no només s’ha incentivat l’ús de la bicicleta compartida, sinó que mentre duri aquesta situació, el servei és gratuït. És el cas de la República Txeca (on en algunes ciutats el transport públic també és gratuït), Àustria i Estònia.

També trobem altres països on la mobilitat s’ha aturat completament o ha disminuït molt la seva oferta. Són indrets on ha augmentat considerablement el teletreball. Als Països Baixos, el transport només funciona en hora punta. A Eslovènia, s’ha paralitzat durant dues setmanes, i a Sèrbia també s’ha aturat, demanant a la ciutadania que si ha de sortir a comprar o treballar, ho faci en bicicleta.

Cada lloc ha implementat diferents mesures segons el nombre de contagis i l’evolució. Però tots, tenen en comú el mateix objectiu: reduir els contagis i superar de manera satisfactòria la pandèmia.

Share

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

“Tramvia Metropolità SA i Tramvia Metropolità del Besós SA l'informen que l seves dades seran tractades per a la publicació de comentaris als posts del bloc. Li recordem que té, entre altres, els drets d'accés, rectificació, supressió i oposició. Abans de contactar amb nosaltres, ha de llegir la informació sobre protecció de dades que es presenta en la política de privacitat.