Accions sostenibles per commemorar el Dia Mundial de l’Aigua

L’aigua és un bé realment preuat, ja que no només és imprescindible per al funcionament dels éssers humans, sinó que també és essencial per a la producció de molts aliments.

El 70% de la seva utilització en l’àmbit mundial correspon a l’elaboració del menjar. Per exemple, la carn és la que més demanda aquest recurs, amb 15.400 litres d’aigua per quilo de vedella, 6.000 litres per cada quilo de porc, o 4.300 litres pel pollastre.

Les verdures, en canvi, seguides de molt a prop pels llegums, són el grup d’aliments que menys aigua necessita: 13 litres per enciam o tomàquet o 25 per patata. Així doncs, seguir una dieta mediterrània on predominen els vegetals i llegums ajuda a disminuir el malbaratament d’aquest recurs.

En el nostre dia a dia també tenim a les nostres mans contribuir en aquesta reducció. I coincidint amb el Dia Mundial de l’Aigua, celebrat aquest diumenge, us oferim un parell de consells que podreu aplicar avui mateix:

  • Posar un plat a sota de cada test: així, recuperem l’excés d’aigua per seguir regant.
  • Regar amb l’aigua de coure aliments: De vegades coem ous, patates o altres vegetals amb aigua de l’aixeta, i, a continuació, la llencem. Us animem a utilitzar aquesta aigua (un cop s’hagi refredat) que serà perfecta per a regar les plantes.

També hi ha espai, en aquests dies som a casa, per a jugar amb l’aigua, però d’una manera sostenible i reutilitzant els recursos que tinguem a mà. Un treball manual que agradarà molt als infants és crear una peixera amb materials reutilitzats:

  • Ampolla buida, de vidre (o plàstic si no tenim cap altra)
  • Ampolleta de plàstic o un tros d’envàs de plàstic
  • Colorant alimentari blau
  • Pintures o retoladors
  • Pedretes (si en tenim a casa)
  • Fil

Omplim l’ampolla amb aigua (reutilitzada d’alguna cocció) i li afegim una goteta de colorant alimentari blau (si no tenim, podem utilitzar aquarel·la blava), barregem i a continuació introduirem les pedretes, que podrem pintar abans, simulant la sorra o les plantes del mar.

Amb molt de compte, retallarem una ampolleta de plàstic o un envàs creant formes de peixos de mida petita. Els pintem amb retoladors, fem un petit forat a la part inferior i li lliguem un fil. A l’altre extrem, lligarem una pedra.

Introduïm el nostre peix a dins l’ampolla i veurem com flota a l’aigua, com si fos un peix de veritat. Depenent de la mida de l’ampolla, introduirem més peixos.

I ja tenim una peixera improvisada, personalitzada i sostenible amb el medi ambient!

Share

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

“Tramvia Metropolità SA i Tramvia Metropolità del Besós SA l'informen que l seves dades seran tractades per a la publicació de comentaris als posts del bloc. Li recordem que té, entre altres, els drets d'accés, rectificació, supressió i oposició. Abans de contactar amb nosaltres, ha de llegir la informació sobre protecció de dades que es presenta en la política de privacitat.