L’aigua és un bé realment preuat, ja que no només és imprescindible per al funcionament dels éssers humans, sinó que també és essencial per a la producció de molts aliments.
El 70% de la seva utilització en l’àmbit mundial correspon a l’elaboració del menjar. Per exemple, la carn és la que més demanda aquest recurs, amb 15.400 litres d’aigua per quilo de vedella, 6.000 litres per cada quilo de porc, o 4.300 litres pel pollastre.
Les verdures, en canvi, seguides de molt a prop pels llegums, són el grup d’aliments que menys aigua necessita: 13 litres per enciam o tomàquet o 25 per patata. Així doncs, seguir una dieta mediterrània on predominen els vegetals i llegums ajuda a disminuir el malbaratament d’aquest recurs.
En el nostre dia a dia també tenim a les nostres mans contribuir en aquesta reducció. I coincidint amb el Dia Mundial de l’Aigua, celebrat aquest diumenge, us oferim un parell de consells que podreu aplicar avui mateix:
- Posar un plat a sota de cada test: així, recuperem l’excés d’aigua per seguir regant.
- Regar amb l’aigua de coure aliments: De vegades coem ous, patates o altres vegetals amb aigua de l’aixeta, i, a continuació, la llencem. Us animem a utilitzar aquesta aigua (un cop s’hagi refredat) que serà perfecta per a regar les plantes.
També hi ha espai, en aquests dies som a casa, per a jugar amb l’aigua, però d’una manera sostenible i reutilitzant els recursos que tinguem a mà. Un treball manual que agradarà molt als infants és crear una peixera amb materials reutilitzats:
- Ampolla buida, de vidre (o plàstic si no tenim cap altra)
- Ampolleta de plàstic o un tros d’envàs de plàstic
- Colorant alimentari blau
- Pintures o retoladors
- Pedretes (si en tenim a casa)
- Fil
Omplim l’ampolla amb aigua (reutilitzada d’alguna cocció) i li afegim una goteta de colorant alimentari blau (si no tenim, podem utilitzar aquarel·la blava), barregem i a continuació introduirem les pedretes, que podrem pintar abans, simulant la sorra o les plantes del mar.
Amb molt de compte, retallarem una ampolleta de plàstic o un envàs creant formes de peixos de mida petita. Els pintem amb retoladors, fem un petit forat a la part inferior i li lliguem un fil. A l’altre extrem, lligarem una pedra.
Introduïm el nostre peix a dins l’ampolla i veurem com flota a l’aigua, com si fos un peix de veritat. Depenent de la mida de l’ampolla, introduirem més peixos.
I ja tenim una peixera improvisada, personalitzada i sostenible amb el medi ambient!