Curiositats del 29 de febrer: any de traspàs

El nostre planeta ha de girar durant 365 dies, 5 hores, 48 minuts i 46 segons per donar una volta completa al Sol. O millor dit: per completar un any sencer. Com aquesta volta no és de 365 dies exactes, sinó que triga unes hores més, és necessari afegir, cada 4 anys, un dia més al calendari: és el 29 de febrer, any de traspàs.

Si no existissin els anys de traspàs, cada 100 anys suposaria una diferència en positiu de 25 dies. Gairebé un mes sencer! Això podria comportar un gran inconvenient, ja que suposaria un canvi en les estacions de l’any i, fins i tot, a llarg termini, podria arribar a revertir-les. Sort que l’emperador Juli Cèsar, l’any 46, va trobar la solució creant els anys de traspàs.

Així el 29 de febrer és considerat com un dia especial, diferent o estrany. Per aquest motiu, l’any 2008, va establir-se com a Dia Mundial de les Malalties Minoritàries. Una data molt simbòlica! Això sí, la resta d’anys es commemora el dia 28 de febrer, el mateix dia que celebren l’aniversari els nascuts en aquesta data especial. Sabies que la possibilitat de néixer el 29 de febrer és d’1 entre 1.461?

Entre els personatges rellevants que han nascut en aquest dia trobem el president actual d’Espanya, Pedro Sánchez, l’escriptor de ciència-ficció Tim Powers, l’arqueòleg Vance Haynes o el poeta John Byron, més conegut probablement per ser l’avi del també poeta Lord Byron.

Malgrat ser un dia tan inusual, va portar sort a la pel·lícula Allò que el vent s’endugué, doncs l’única vegada que els Oscar s’han celebrat un 29 de febrer, va poder endur-se’n 8 premis.

En canvi, els anys de traspàs, per sort o per desgràcia, han tingut un paper clau:

  • 1804: posada en marxa la primera locomotora a vapor
  • 1912: enfonsament del Titànic
  • 1928: descobriment de la penicil·lina

Però si hi ha un fet que destaca per sobre de tots, és que els anys de traspàs es poden recordar per la celebració dels Jocs Olímpics, com els de Barcelona l’any 1992, una data que sempre serà especial per a tothom.

Share

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

“Tramvia Metropolità SA i Tramvia Metropolità del Besós SA l'informen que l seves dades seran tractades per a la publicació de comentaris als posts del bloc. Li recordem que té, entre altres, els drets d'accés, rectificació, supressió i oposició. Abans de contactar amb nosaltres, ha de llegir la informació sobre protecció de dades que es presenta en la política de privacitat.