Redescoberta de la cultura dels videojocs a Gameplay

Jugar amb el mòbil mentre es participa en una altra activitat (sigui un sopar, una reunió o una exposició) no estava ben vist… fins ara! L’exposició Gameplay, organitzada pel CCCB (C. Montalegre, 5) fins al 3 de maig, fa una retrospectiva de la cultura dels videojocs, des dels seus inicis fins a arribar a l’actualitat, incloent-hi una experiència interactiva de 28 jocs, amb màquines recreatives i realitat virtual.

I així, de pantalla en pantalla, caminem per les canonades del Mario Bros, rodem com el Sonic, o rebotem d’una banda a l’altra com la pilota del Pong, un dels primers videojocs, llançat l’any 1972 per l’empresa Atari, creadora també dels mítics Pac-Man o l’Space Invaders.

Ja són més de 30 anys d’història, d’una indústria que ha creat videojocs de tota mena: jocs d’esport, de carreres, de combats, d’aventures i fins i tot, jocs formatius, anomenats Serious Games, on l’objectiu és treballar alguna habilitat o adquirir un coneixement.

Com totes les indústries, també hi ha alguna ombra, com la del joc ET l’extraterrestre, considerat el pitjor joc de la història. L’anècdota que l’acompanya és real però gairebé increïble. Gràcies a l’èxit de la pel·lícula als anys 80, Atari va decidir crear el joc, però amb tanta presa que no va obtenir l’acabat desitjat i, per tant, les vendes van ser mínimes (de fet, aquesta crisi gairebé acaba amb l’empresa). En comptes de reciclar els videojocs sobrants, per alguna raó es va decidir amagar-los al desert de Nou Mèxic. Allà van restar fins que l’any 2014 es va gravar un documental per excavar i recuperar les còpies per, ara sí, reciclar-les i protegir el medi ambient. Desconeixem si la còpia exhibida serà una de les que es van recuperar, però com a mínim, val la pena apreciar-la.

Amb l’entrada (6 € general i 4 € reduïda) es podrà assistir lliurement a les visites comentades: els divendres a les 18 h i diumenges o festius a les 11.30 h en català, i els dissabtes a les 11.30 h en castellà. Per fomentar l’accés a la cultura inclusiva el 27 d’abril i 11 de març a les 16 h es realitzarà una visita guiada per a persones amb ceguesa o baixa visió, i el 19 i 25 d’abril, a les 12 h, serà el torn de la llengua de signes (cal inscripció prèvia a les taquilles o al telèfon 933.064.100).

Jugar en una exposició mai havia estat tan divertit!

Share

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

“Tramvia Metropolità SA i Tramvia Metropolità del Besós SA l'informen que l seves dades seran tractades per a la publicació de comentaris als posts del bloc. Li recordem que té, entre altres, els drets d'accés, rectificació, supressió i oposició. Abans de contactar amb nosaltres, ha de llegir la informació sobre protecció de dades que es presenta en la política de privacitat.