Hospital de Sant Joan de Déu: de L’Illa a Esplugues

L’Hospital de Sant Joan de Déu és una entitat sense ànim de lucre que fa la funció d’hospital pediàtric de servei públic. En aquests últims anys, la innovació en les tècniques utilitzades li ha permès convertir-se en un centre d’especialització pediàtrica i de salut materna d’àmbit internacional.

Actualment està situat a Esplugues de Llobregat, al peu de la muntanya de Collserola, des d’on gaudeix d’unes vistes de luxe a la ciutat.  Es pot arribar a peu des de la parada Zona Universitària de TRAM, fent una passejada d’uns 15 minuts. Des d’allà, es pot aprofitar per continuar l’excursió i visitar les bateries antiaèries de Sant Pere Màrtir o el Mirador dels Xiprers.

Però no sempre ha estat situat aquí. En els seus inicis l’any 1867, estava ubicat al carrer Muntaner de Barcelona. Aquest hospital va ser pioner en cures infantils a Espanya, atenent en un inici només a 6 infants. Però amb el pas del temps i la creixent demanda, es va veure que la ubicació no era adient, ja que es trobava envoltat de fàbriques i habitatges. Així doncs, es va traslladar a l’Avinguda Diagonal, exactament on avui dia es troba L’Illa Diagonal.

Ja era l’any 1908. En aquell moment, no hi havia carreteres asfaltades, comerços, habitatges o oficines. Era per tant, el lloc ideal per expandir l’hospital, que ja tractava uns 250 infants.

A la dècada de 1950, les instal·lacions de les consultes externes es van ampliar i a poc a poc, va anar oferint més serveis especialitzats, com pediatria, cardiologia, cirurgia i psiquiatria.

Quan va començar a oferir serveis obstètrics va trobar-se una altra vegada amb la limitació de l’espai. Així que en aquesta ocasió, en comptes d’ampliar l’edifici, es va optar per la recerca del nou emplaçament a Esplugues. Durant el primer any de funcionament (1973) es van atendre 2.100 parts, 122.000 consultes externes i 38.000 urgències. A partir d’aquell any i fins avui, l’atenció als pacients infantils i les seves mares, així com els serveis oferts han anat en augment.

I què va passar amb el terreny on estava l’Hospital i ara ocupa L’Illa? Als anys 80 va sorgir la necessitat de crear al barri de les Corts un espai que unifiqués oficines, comerços i hotels. L’any 1993, es va procedir a enderrocar l’edifici de l’hospital i es va construir el complex L’Illa Diagonal (parada L’Illa – línies T1, T2 i T3), el qual va rebre el Premi FAD d’Arquitectura l’any següent.

Share

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

“Tramvia Metropolità SA i Tramvia Metropolità del Besós SA l'informen que l seves dades seran tractades per a la publicació de comentaris als posts del bloc. Li recordem que té, entre altres, els drets d'accés, rectificació, supressió i oposició. Abans de contactar amb nosaltres, ha de llegir la informació sobre protecció de dades que es presenta en la política de privacitat.