Visita al Refugi Antiaeri de Sant Just

Ningú diria que el pati de l’equipament municipal Les Escoles (Sant Just Desvern), centre de formació per a persones adultes, amaga l’entrada a un refugi antiaeri de la Guerra Civil. La pista del que es troba al subsòl està al paviment del pati, ja que té dibuixat un traçat que coincideix amb el recorregut del refugi, a 8 metres de fondària.

És un túnel de 165 metres excavat en argila i pissarra, construït amb les mateixes tècniques d’excavació de les mines d’aigua de l’època. L’alta humitat i el material argilós han permès que aquest refugi es conservi en prou bon estat.

El 25 de gener del 1939 va sonar l’alarma per última vegada a la ciutat, i per tant, també va ser aquesta l’última vegada que l’espai va estar en funcionament. Una dècada més tard, l’enginy va dur a en Salvador Buyé a utilitzar aquest refugi com a cava per al cultiu del xampinyó, aprofitant les condicions excel·lents de temperatura i humitat. I de la micologia, al no-res. Un cop el negoci va plegar veles, el refugi va caure en l’oblit, fins al punt de tapiar les entrades. Ja no va ser fins a l’any 2009, que aprofitant la reforma de l’escola, es va aconseguir recuperar la memòria històrica de l’indret.

Els treballs de recuperació i restauració han durat gairebé 10 anys, però ha valgut la pena l’espera, ja que ara podem visitar el refugi més ben conservat de tot el Baix Llobregat en TRAM (parada Rambla de Sant Just – línia T3).

La visita al recinte (carrer Montserrat, 2) es fa al llarg dels primers 70 metres, amb l’objectiu de preservar en bon estat la resta de la instal·lació. A continuació, una experiència interactiva amb ulleres de realitat virtual, apropa tots els visitants a conèixer el refugi des del punt de vista de diferents personatges: un home ferit, una mestra, una nena, una dona embarassada i un home gran. Tots ells donaran bon compte de com era viure el dia a dia, amb experiències i anècdotes basades en els relats reals de testimonis.

Per a visitar l’espai (obre les seves portes només un dia al mes) és imprescindible reservar al web amb antelació (entrada 3 € per persona, persones majors de 60 anys i menors de 16 anys accés gratuït).

Share

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

“Tramvia Metropolità SA i Tramvia Metropolità del Besós SA l'informen que l seves dades seran tractades per a la publicació de comentaris als posts del bloc. Li recordem que té, entre altres, els drets d'accés, rectificació, supressió i oposició. Abans de contactar amb nosaltres, ha de llegir la informació sobre protecció de dades que es presenta en la política de privacitat.