Receptes de temporada: Carxofes

Tant les carxofes com els calçots són dos dels aliments més populars de la temporada d’hivern. Es consumeixen des de novembre fins a l’abril aproximadament, i en moltes ocasions se serveixen a taula junts. Per exemple, com a primer plat una teula de calçots amb salsa romesco i de segon plat unes verdures o carn amb carxofes a la brasa.

La carxofa posseeix moltes propietats beneficioses per la salut doncs conté diversos minerals com el calci o ferro, i vitamines A i C. També ajuda a protegir el fetge i el ronyó gràcies al seu efecte diürètic.

El cultiu de carxofes a Catalunya se centra principalment en la província de Tarragona i tota la costa mediterrània. Fins i tot, hi ha carxofes reconegudes com la produïda al Delta de l’Ebre o la carxofa del Prat (amb distintiu europeu d’Indicació Geogràfica Protegida).

I és que consumir aliments de temporada i locals té beneficis tant pels productors com pels consumidors. És una forma de consumir molt més responsable, ja que per una banda s’inverteixen menys recursos en transport i per tant es redueix l’emissió de gasos nocius, i per l’altra es consumeixen sempre aliments frescos.

Així doncs us proposem dues receptes molt senzilles però ben gustoses per tastar un dels productes més consumits de l’hivern:

Carxofes al forn amb pernil

Ingredients:

 • 6 carxofes fresques
 • 200 grams de pernil tallat en daus
 • 1 llimona
 • Una fulla de llorer
 • Oli d’oliva
 • Julivert picat

1. Tallem les carxofes en dues meitats i rebutgem les tiges. Les rentem i ruixem a continuació amb llimona.

2. En una safata de forn posem les carxofes, i per sobre posem el pernil junt amb el llorer, el julivert i ho ruixem tot amb un rajolí d’oli.

3. Ho coem durant 45 minuts al forn i ja estaran llestes per menjar!

Sopa de carxofes

Ingredients:

 • 250 grams de patates
 • 3 carxofes
 • 1 porro
 • 1 litre de brou
 • Llet (o beguda vegetal)
 • 2 cullerades d’oli d’oliva i sal

1. Netegem les carxofes traient les fulles exteriors i la tija. Trossegem les patates i el porro en daus petits.

2. En una olla coem durant 30 minuts el porro, les patates i les carxofes, amb un rajolí d’oli.

3. A continuació, deixem reposar 5 minuts i fem una crema amb el passapuré, incorporant a poc a poc la llet (o beguda vegetal) i la sal.

Bon profit!

Share

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

“Tramvia Metropolità SA i Tramvia Metropolità del Besós SA l'informen que l seves dades seran tractades per a la publicació de comentaris als posts del bloc. Li recordem que té, entre altres, els drets d'accés, rectificació, supressió i oposició. Abans de contactar amb nosaltres, ha de llegir la informació sobre protecció de dades que es presenta en la política de privacitat.