Invents i aportacions de les dones científiques

Sabies que la xeringa va ser inventada per Letitia Geer? O que la tecnologia WIFI la va inventar Hedy Lamarr? Tots dos invents tenen un element en comú: van ser creats per una dona. Aquest col·lectiu, malgrat patir certa invisibilitat al llarg de la seva història, ha sabut aportar llum a la ciència treballant des de l’ombra. Per aquest motiu, es ret homenatge a totes les científiques que han treballat i aporten els seus coneixements en la ciència amb el Dia de la Dona i la Nena en la Ciència.

Segurament, la científica més reconeguda en l’àmbit global és la Marie Curie, descobridora de la radioactivitat i guanyadora d’un premi Nobel. Però hi ha moltes altres aportacions fetes per dones que no han gaudit de tant reconeixement. Per exemple, l’Ada Lovelace va ser la primera persona a desenvolupar un algoritme processat per una màquina (que va permetre inventar la calculadora). Inge Lehman va descobrir les conseqüències que provocaven els sismes i Elizabeth Blackburn la telomerasa, un enzim de l’ADN.

També són curiosos aquells invents que van sorgir d’una necessitat, com ara l’eixugaparabrises, tan utilitzat actualment. Se li va ocórrer a principis del segle XX a la Mary Anderson, quan viatjava en un tramvia durant un dia de molta neu. La màquina de produir bosses de paper en cadena també va ser inventada per una dona, la Margaret Knight, aconseguint que de manera automatitzada es tallés el paper, es doblegués i s’enganxessin totes les parts de la bossa.

A Catalunya moltes dones han fet una gran contribució en la comunitat científica, com ara la Dolors Aleu i Riera, pionera en el camp de la pediatria i ginecologia, la Maria Àngels Cardona, especialitzada en la botànica i pionera en la disciplina de la citotaxonomia (que classifica els organismes en funció de l’estructura cel·lular) o la Creu Casas i Sicart, pionera en l’estudi de briòfits (plantes sense teixit vascular, com la molsa).

Les sèries de televisió o pel·lícules ajuden positivament, i sèries com The Big Bang Theory exemplifiquen el treball de les dones científiques (dos personatges femenins principals es dediquen a aquesta professió). De fet, l’actriu Mayim Bialik, que dóna vida al personatge d’Amy Farrah Fowler és doctora en neurociència tant a la sèrie com a la vida real, la qual cosa dóna una gran visibilitat al paper de la dona en la ciència.

Share

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

“Tramvia Metropolità SA i Tramvia Metropolità del Besós SA l'informen que l seves dades seran tractades per a la publicació de comentaris als posts del bloc. Li recordem que té, entre altres, els drets d'accés, rectificació, supressió i oposició. Abans de contactar amb nosaltres, ha de llegir la informació sobre protecció de dades que es presenta en la política de privacitat.