Visita al Palau Mercader, segona residència del comte de Bell-lloc

Dins del parc de Can Mercader (Cornellà de Llobregat) s’amaga una de les joies més ben conservades de la ciutat. Es tracta del Palau Mercader, una antiga masia del segle XVIII reformada l’any 1864 per encàrrec de l’arqueòleg Joaquim de Mercader i Bell-lloc, més conegut com a comte de Bell-lloc.

Aquest Palau va ser condicionat com a residència d’estiueig per a la família Mercader-Bell-lloc. Habitualment vivien a Barcelona, però passaven els caps de setmana o les vacances a la segona residència, com normalment feien les famílies benestants de l’època. El que és molt curiós és que fins ben entrat el s. XIX moltes persones feien llargs recorreguts fins al lloc d’estiueig, allà on avui en dia arribaríem amb TRAM o qualsevol altre transport públic.

L’interior de l’edifici està dividit en tres plantes. A la planta baixa s’hi ubicaven les cavallerisses i l’entrada de carruatges, però actualment és l’entrada al Palau i a les sales d’exposicions temporals. La primera planta era la planta noble on vivia la família Mercader i Bell-lloc i que es conserva com a pis-museu de l’època. La segona planta alberga el Museu de Matemàtiques de Catalunya.

Els diumenges de febrer a les 12 hores, s’organitzen visites guiades gratuïtes a la planta noble del Palau (imprescindible reserva prèvia enviant un e-mail a museumercader@aj-cornella.cat o reservant al telèfon 934745135). La visita permet visitar diverses estances de l’edifici i conèixer tant la seva història com el recinte on es troba.

Així doncs, mitjançant un recorregut per tapissos, pintures, objectes i mobles dels s. XVI i XVII ens podrem fer una bona idea de com vivien els aristòcrates. Tot el conjunt té un alt valor històric, però us recomanem no deixar de visitar les següents estances:

  • Sala dels Retrats: es troben els retrats dels membres familiars.
  • Saló Principal: d’estil barroc, integra a les seves parets dos tapissos flamencs.
  • Saló Àrab: utilitzada com a sala de ball per als actes socials.
  • Saló Rosa: dormitori dels convidats.
  • Sala dels Àustria: sala neoclàssica amb retrats de la família dels Àustria.
  • Sala dels Pianos: sala domèstica d’instruments i que normalment s’utilitzava com a sala d’oci per a les dones de la família.
  • Capella: d’estil neogòtic, es poden contemplar les vitrines amb la col·lecció arqueològica del comte de Bell-lloc.

Al Palau Mercader s’arriba fent una passejada a peu des de la parada Ignasi Iglésias (línies T1 i T2 de TRAM). L’entorn on es troba és un jardí de grans dimensions ideal per fer un pícnic després de la visita, fer una passejada contemplant el llac, o bé pujar al trenet que recorre el parc.

Share

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

“Tramvia Metropolità SA i Tramvia Metropolità del Besós SA l'informen que l seves dades seran tractades per a la publicació de comentaris als posts del bloc. Li recordem que té, entre altres, els drets d'accés, rectificació, supressió i oposició. Abans de contactar amb nosaltres, ha de llegir la informació sobre protecció de dades que es presenta en la política de privacitat.