Tant les carxofes com els calçots són dos dels aliments més populars de la temporada d’hivern. Es consumeixen des de novembre fins a l’abril aproximadament, i en moltes ocasions se serveixen a taula junts. Per exemple, com a primer plat una teula de calçots amb salsa romesco i de segon plat unes verdures o carn amb carxofes a la brasa.
La carxofa posseeix moltes propietats beneficioses per la salut doncs conté diversos minerals com el calci o ferro, i vitamines A i C. També ajuda a protegir el fetge i el ronyó gràcies al seu efecte diürètic.
El cultiu de carxofes a Catalunya se centra principalment en la província de Tarragona i tota la costa mediterrània. Fins i tot, hi ha carxofes reconegudes com la produïda al Delta de l’Ebre o la carxofa del Prat (amb distintiu europeu d’Indicació Geogràfica Protegida).
I és que consumir aliments de temporada i locals té beneficis tant pels productors com pels consumidors. És una forma de consumir molt més responsable, ja que per una banda s’inverteixen menys recursos en transport i per tant es redueix l’emissió de gasos nocius, i per l’altra es consumeixen sempre aliments frescos.
Així doncs us proposem dues receptes molt senzilles però ben gustoses per tastar un dels productes més consumits de l’hivern:
Carxofes al forn amb pernil
Ingredients:
- 6 carxofes fresques
- 200 grams de pernil tallat en daus
- 1 llimona
- Una fulla de llorer
- Oli d’oliva
- Julivert picat
1. Tallem les carxofes en dues meitats i rebutgem les tiges. Les rentem i ruixem a continuació amb llimona.
2. En una safata de forn posem les carxofes, i per sobre posem el pernil junt amb el llorer, el julivert i ho ruixem tot amb un rajolí d’oli.
3. Ho coem durant 45 minuts al forn i ja estaran llestes per menjar!
Sopa de carxofes
Ingredients:
- 250 grams de patates
- 3 carxofes
- 1 porro
- 1 litre de brou
- Llet (o beguda vegetal)
- 2 cullerades d’oli d’oliva i sal
1. Netegem les carxofes traient les fulles exteriors i la tija. Trossegem les patates i el porro en daus petits.
2. En una olla coem durant 30 minuts el porro, les patates i les carxofes, amb un rajolí d’oli.
3. A continuació, deixem reposar 5 minuts i fem una crema amb el passapuré, incorporant a poc a poc la llet (o beguda vegetal) i la sal.
Bon profit!