Visita a la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya

Visitar el metge, sigui per tractar una malaltia o per fer un control rutinari és una visita que fem normalment a contracor. Encara que no ens agradi gaire anar-hi, la medicina és actualment indispensable gràcies a les investigacions i avenços que s’han fet al llarg del temps.

Però no sempre ha estat una professió tan reconeguda. Fins ben entrat el segle XX, les pràctiques dels estudiants de medicina eren tractades com un tema tabú o morbós. Per sort, no tothom pensava d’aquesta manera, i personatges com Antoni de Gimbernat, anatòmic de prestigi; Pere Virgili, cirurgià; Francesc Salvà, científic; o el doctor Ramón i Cajal, han format una part molt positiva de la història de la medicina a Barcelona.

El Reial Col·legi de Cirurgia de Barcelona (carrer del Carme, 47) es va inaugurar l’any 1764 en un dels edificis que formaven part de l’Hospital de la Santa Creu, creat al s. XV. Aquesta zona, on actualment trobem la Biblioteca de Catalunya o l’Institut d’Estudis Catalans, era el centre de la medicina de la ciutat, fins que al s. XX es van crear altres hospitals.

L’edifici de l’antic Col·legi de Cirurgia, que actualment és la seu de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya, té un gran interès arquitectònic neoclàssic que val la pena visitar.

En aquest recorregut s’amaga un dels secrets millor guardats: la Sala Gimbernat, la sala interior amb la història més interessant de la ciutat. Popularment es coneixia com a amfiteatre anatòmic, ja que la sala s’utilitzava com aula formativa pels estudiants de medicina quirúrgica. Al bell mig de l’aula, i envoltada de cadires, se situava una llitera giratòria on es disseccionaven animals i humans per al seu estudi. Però no tothom qui assistia ho feia per ampliar els seus coneixements en medicina, sinó que qui volia satisfer la seva curiositat, podia accedir a la planta superior de la sala i observar els alumnes entre la gelosia sense ser identificat.

La Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya actualment es dedica a la difusió de coneixements mèdics i a acollir esdeveniments relacionats. Les visites guiades es fan els dimecres i dissabtes a les 10.30 h, 11.30 h i 12.30 h (preu de 8 €), amb inscripció prèvia al web.

Share

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

“Tramvia Metropolità SA i Tramvia Metropolità del Besós SA l'informen que l seves dades seran tractades per a la publicació de comentaris als posts del bloc. Li recordem que té, entre altres, els drets d'accés, rectificació, supressió i oposició. Abans de contactar amb nosaltres, ha de llegir la informació sobre protecció de dades que es presenta en la política de privacitat.