L’estàtua de la Llibertat Barcelonina

Quan pensem en una de les ciutats més conegudes del món com és Nova York, ens vénen al cap els seus gratacels, els taxis grocs o l’estàtua de la Llibertat, d’una alçada imponent de 43 metres (que amb la base fa 93 metres).

Ara bé, no cal viatjar lluny per contemplar aquesta escultura, ja que a Barcelona tenim una rèplica, segurament la més desconeguda de totes. Està ubicada al passeig de Sant Joan, 32, concretament dins de la biblioteca Rossend Arús. És molt probable que de vegades s’hagi passat pel davant de la seva façana modernista i no ens hàgim adonat. A banda de ser una de les primeres biblioteques públiques de la ciutat, alberga també una de les col·leccions més extenses sobre moviments socials i maçònics.

L’edifici va ser construït el 1895 per l’arquitecte Bonaventura Bassegoda, gràcies al llegat del periodista, dramaturg i maçó Rossend Arús (per això la gran col·lecció maçona i el nom de la biblioteca). L’escultura, obra de Manuel Fuxà, fa dos metres d’alçada i presideix l’escalinata de marbre que dóna accés a la sala de consultes. Com a curiositat, el llibre que porta a la mà, té una inscripció diferent de l’original. Mentre que la “Lady Liberty” té inscrita la data de la independència dels Estats Units (JULY IV MDCCLXXVI), l’escultura barcelonina porta la inscripció “Llibertat de l’Ànima” (Anima Libertas), en referència al nou coneixement que pot adquirir el visitant amb els seus llibres.

L’entrada a la biblioteca és lliure amb el passi anual de lector, però tots els dimarts fan visites guiades per descobrir la història de l’edifici modernista, com la sala de lectura, ja que el sostre original acull representacions pictòriques de museus o biblioteques, com la British Library o la biblioteca del Vaticà. (9 € adults i 4,50 € nens, tot i que en nombroses ocasions hi ha promocions del 50%).

Les Estàtues de la Llibertat al món

Hi ha més de 25 reproduccions al món: Tòquio, Las Vegas, Pequín, Buenos Aires… L’original, esculpida l’any 1886 va ser obra d’Auguste Bartholdi, natural de Colmar (França). És en aquest poble de l’Alsàcia on s’ha aixecat una de les últimes reproduccions (any 2004), de 12 metres en honor al seu escultor.

L’estàtua de Barcelona va ser la tercera al món, després de París, i una de les més petites!

Share

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

“Tramvia Metropolità SA i Tramvia Metropolità del Besós SA l'informen que l seves dades seran tractades per a la publicació de comentaris als posts del bloc. Li recordem que té, entre altres, els drets d'accés, rectificació, supressió i oposició. Abans de contactar amb nosaltres, ha de llegir la informació sobre protecció de dades que es presenta en la política de privacitat.