Tradicions (o no) de Setmana Santa

La Setmana Santa és un d’aquells períodes que sol agradar a tothom. Els estudiants fan vacances escolars, algunes persones aprofiten per a fer una escapada, altres per descansar. Hi ha qui segueix intensament les tradicions i qui només segueix les que més li interessen. Però al final tothom, de la millor manera que troba, gaudeix de les vacances de Pasqua.

D’activitats tradicionals n’hi ha dues ben conegudes: en Divendres Sant la religió cristiana marca a la seva agenda les diferents processons que es fan arreu per commemorar la crucifixió de Jesús de Natzaret. I el dilluns, per celebrar la fi del dejú durant la quaresma, la família es reuneix i menja “la mona de pasqua” que els padrins, tradicionalment, regalaven als fillols el dia anterior. Aquesta Mona, que prové del mot àrab munna (provisió de la boca), era en el seu origen una espècie de tortell semblant al que es tasta per Reis, però en l’actualitat i a causa del seu èxit, s’ha transformat en pastissos de xocolata que moltes vegades s’identifiquen amb personatges de dibuixos animats o de pel·lícules, com la Peppa Pig o Star Wars.

A la resta del món també celebren la Setmana Santa amb processons però de diferents matisos. A Itàlia la processió de divendres comença quan cau la nit i s’il·luminen els carrers només amb espelmes i lliris. A la ciutat de Florència se celebra l’Scoppio del Carro, un acte consistent en situar una carrossa al davant del Duomo des d’on s’encenen focs artificials. A Alemanya es decoren arbres amb ous de Pasqua, conegut com la festa Osterbaum. Diferent és la festa Osterräder on es cala foc a sis rodes de fusta i es llancen turó avall. Si les rodes no s’apaguen, es considera que aquell any el sol guanyarà a l’hivern (farà bon temps). A la ciutat d’Oberlausitz la processó canvia els confrares per genets que representen la resurrecció de Jesús.

Al Regne Unit per contra, encaren la Setmana Santa d’una manera menys religiosa i més semblant al Nadal, ja que la família es reuneix i s’engalana per celebrar el gran dia. Això implica comprar roba de gala, anar a la perruqueria o fer-se regals. I a l’altre extrem de la balança ens trobem amb les festes d’Spring Break, que se celebren als Estats Units i on  moltes escoles les fan coincidir amb la Setmana Santa. En aquesta festa els estudiants marxen tota la setmana de convivències a diversos punts del país i s’ho passen d’allò més bé, a l’estil de Lloret de Mar o Magalluf. Tant és així que els residents d’aquestes zones, després de moltes queixes, han aconseguit prohibir el seu destí per celebrar aquesta festa, obligant als estudiants a marxar a l’estranger per continuar el ritme, ara a indrets com Cancun, Acapulco o Jamaica.

Així doncs, hi ha tantes maneres de passar aquests dies que de ben segur ens quedarà molt per fer, potser ho apuntarem a l’agenda per l’any vinent! I vosaltres com celebreu aquests dies de Pasqua?

Share

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

“Tramvia Metropolità SA i Tramvia Metropolità del Besós SA l'informen que l seves dades seran tractades per a la publicació de comentaris als posts del bloc. Li recordem que té, entre altres, els drets d'accés, rectificació, supressió i oposició. Abans de contactar amb nosaltres, ha de llegir la informació sobre protecció de dades que es presenta en la política de privacitat.