Els Encants, un dels mercats més antics d’Europa

El mercat dels Encants Vells fa temps que es troba a la plaça de les Glòries, però la realitat és que ni ha estat sempre en aquesta ubicació actual (de fet, de vegades estava situat fora de la ciutat de Barcelona) ni tampoc el nom dels Encants Vells tal com el coneixem és l’original, ja que el seu nom complet  és Encants Vells -Fira de Bellcaire, sorgit de la fusió d’un mercat d’ocasió medieval, els Encants (segle XIII), i la Fira de Bellcaire (segle XIX).

I és que el mercat dels Encants, un dels més antics d’Europa, on els drapaires, llibreters i ferrovellers venien els seus productes, té el seu origen cap a l’any 1200, doncs es creu que en aquesta època es realitzaven vendes a l’en cant (subhastes públiques on es “cantaven” o cridaven els productes i preus) a la plaça Sant Jaume. Va ser la seva primera localització documentada i a partir d’aquest moment ha esdevingut un mercat itinerant: el 1358 es va ubicar a la plaça Nova (al davant de les torres del carrer Bisbe) i el 1391 a l’actual carrer Consolat de Mar.

La Fira de Bellcaire es va crear a principis del segle XIX entre la ronda Sant Pere i el Passeig de Sant Joan, fora del recinte emmurallat. L’origen del seu nom no està clar, però es pensa que és una derivació de les paraules vell i caire, en referència als objectes vells que es venien. També aquesta fira va patir canvis en la seva ubicació: durant la Guerra del Francès (1808-1814) es trasllada a la Rambla i l’any 1882 s’ubica a l’actual avinguda Mistral (antic barri d’Hostafrancs).

La mudança no es va quedar aquí, ja que amb motiu de l’Exposició Universal el 1888, els Encants s’ubiquen al mateix recinte de la Fira però continuen convivint per separat, ja que hi havia molta competència entre ambdós mercats. A partir de l’any 1928 ocupen un terreny sense urbanitzar conegut com a Camp del Sidral (plaça de les Glòries), ara ja sí, constituïts com a Encants Vells – Fira de Bellcaire, i s’hi quedaran a la zona durant vuitanta anys fins que s’instal·la al seu emplaçament actual, al carrer Castillejos, molt a prop del Teatre Nacional de Catalunya, i de forma definitiva per ara…

Obre tots els dilluns, dimecres, divendres i dissabte de 9 a 20 hores. La parada Glòries de les línies de Trambesòs T4, T5 i T6 es troba només a 1 minut a peu. Actualment l’oferta comercial és ben àmplia, des de roba, discos, bicicletes, estris de cuina fins a una zona anomenada “Street Food” dedicada en exclusiva a la gastronomia internacional.

Els Encants no tenen res a envejar d’altres mercats com el Portobello de Londres, el Marché aux Puces de París o fins i tot el Rastro de Madrid, doncs per alguna cosa és d’un dels mercats més antics!

Share

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

“Tramvia Metropolità SA i Tramvia Metropolità del Besós SA l'informen que l seves dades seran tractades per a la publicació de comentaris als posts del bloc. Li recordem que té, entre altres, els drets d'accés, rectificació, supressió i oposició. Abans de contactar amb nosaltres, ha de llegir la informació sobre protecció de dades que es presenta en la política de privacitat.