XXII Festa dels Tres Tombs a Esplugues

La Festa dels Tres Tombs és una celebració centenària que se celebra a diverses poblacions de Catalunya entre els mesos de gener i març per commemorar la festivitat de Sant Antoni Abat, protector dels animals.

La tradició és molt original, ja que consisteix a fer una cercavila amb cavalls, carros engalanats i altres animals de tir i donar tres voltes per l’interior de la població (tres tombs), en el sentit contrari a les agulles del rellotge. Antigament, aquests tombs es donaven al voltant de l’església de Sant Antoni (si existia aquesta església a la població), o en cas contrari, al voltant d’una imatge del Sant situada a una plaça. L’objectiu d’aquesta celebració és la de beneir els animals, donat que en la societat pagesa de l’època eren molt importants per les tasques diàries. Avui dia, tots els animals són benvinguts i es poden veure gats, gossos o ocells preparats per ser beneïts.

Aquest cap de setmana tenim l’oportunitat de gaudir de la XXII Festa dels Tres Tombs a Esplugues de Llobregat, organitzada per la Colla dels Tres Tombs. Quan la indústria va desplaçar la pagesia aquesta tradició es va perdre en molts indrets, però un dia, un integrant de la colla va veure aquesta festa a Sant Joan Despí i en tornar a Esplugues va decidir recuperar-la. Va formar la colla i des del 1997 no s’han perdut cap any!

Enguany a més s’han convidat a 15 colles de tota la comarca per gaudir plegats del recorregut.

Activitats dia 10

17.30 h: Passejada a cavall per la vila i recollida de la bandera i del cos de la bandera (inici al carrer Nou).

18.30 h: Cerimònia d’entrega de la bandera i pregó de la festa (Casal de Cultura Robert Brillas).

Activitats dia 11

De 8.00 h a 11.00 h: concentració de carruatges i cavalls (carrer Andreu Amat).

11.45 h: Benedicció dels animals i sortida dels Tres Tombs (plaça de les Moreres).

La Festa dels Tres Tombs es fa molt a prop de la parada de TRAM Pont d’Esplugues – línies T1, T2 i T3, és molt fàcil arribar!

Share

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

“Tramvia Metropolità SA i Tramvia Metropolità del Besós SA l'informen que l seves dades seran tractades per a la publicació de comentaris als posts del bloc. Li recordem que té, entre altres, els drets d'accés, rectificació, supressió i oposició. Abans de contactar amb nosaltres, ha de llegir la informació sobre protecció de dades que es presenta en la política de privacitat.