La Model, 113 anys d’història oberts al públic

El Centre Penitenciari d’Homes de Barcelona, més conegut com a Presó Model, va dir l’adéu definitiu aquest estiu passat, després de 113 anys d’història, motins, massificacions i fugues d’interns.

Construïda aleshores als afores de la ciutat i en un entorn rural sense urbanitzar, va seguir el model arquitectònic panòptic dels centres penitenciaris del segle XVIII, una construcció en forma d’estrella de mar on al centre s’instal·lava un gran centre de seguretat, des d’on s’accedia i es controlaven les 6 galeries de cel·les. Tot, absolutament tot, es veia des del centre de control, anomenat també panòptic, l’ull que ho veu tot.

La presó actualment ha obert les seves portes als ciutadans. La visita es fa els divendres de 15 a 18 hores i els dissabtes de 10 a 18 hores, en torns de 30 persones cada 15 minuts. És gratuïta i no cal inscripció prèvia. L’accés es realitza simulant una visita a un intern, entrant per la porta principal situada al carrer Entença i fent la inscripció i registre al pati interior. A continuació, una porta de seguretat ens endinsa a l’interior del centre des d’on es pot visitar el locutori (on els presos i els visitants es comunicaven) i es troben altres departaments de gestió administrativa. Al final d’aquest passadís, i després de tornar a creuar dues portes de seguretat, s’arriba al centre de control (panòptic) on hom pot fer-se una idea de la magnitud de l’edifici. A partir d’aquí es poden visitar diversos espais com el pati central i tres galeries de cel·les (números 1, 4 i 5) on es van allotjar personatges coneguts com: el Vaquilla, Lluís Companys o Salvador Puig Antich.

Un cop hem fet la visita d’aquestes instal·lacions es fa el carmí de tornada on probablement ens trobem un dels espais més impactants i sorprenents: la sala de paqueteria on anys abans s’ubicava el garrot vil, utilitzat per última vegada l’any 1974 amb Salvador Puig Antich. Una porta de seguretat més i arribem de nou al pati interior, on deixarem enrere aquesta presó, l’habitatge diari d’algunes persones que ha estat en actiu més d’un segle.

Curiositats

  • Sabies que La Model tenia aquest nom perquè els impulsors del projecte consideraven que era una presó model de regeneració per l’intern i pioner en seguretat?
  • Inicialment tenia una capacitat per 800 interns però al final de la Guerra Civil el nombre va augmentar fins als 13.000.
  • La construcció va costar 3 milions de pessetes (18.300 euros).
  • Era un centre penitenciari exclusivament per homes, però el 1955 va allotjar 263 dones en tancar la presó de les Corts.
Share

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

“Tramvia Metropolità SA i Tramvia Metropolità del Besós SA l'informen que l seves dades seran tractades per a la publicació de comentaris als posts del bloc. Li recordem que té, entre altres, els drets d'accés, rectificació, supressió i oposició. Abans de contactar amb nosaltres, ha de llegir la informació sobre protecció de dades que es presenta en la política de privacitat.