Descobrim Barcino a través de la tecnologia!

Fa temps, a Barcelona no existia el transport públic i tant les persones com les mercaderies es transportaven mitjançant carros tirats per cavalls. No hi havia aigua corrent i aquesta es portava a través d’un aqüeducte i canals que arribaven a les fonts i edificis públics. Tampoc existien els centres comercials tal com els coneixem avui. És l’època de la Barcelona romana, la Barcino fundada cap a l’any 15 aC per l’emperador August. Gràcies a l’estratègica ubicació de la ciutat, va tenir molta importància en comerç exterior, doncs destacava en el negoci d’ostres, vi i cereals.

D’aquesta època daurada van sorgir diverses edificacions valuoses, de les quals algunes encara podem visitar les seves restes: el fòrum, el temple d’August (encara podem trobar algunes columnes al carrer Paradís), l’aqüeducte (podem veure alguna de les arcades al carrer Duran i Bas), les termes, les necròpolis (visible a la plaça de la Vila de Madrid) i les muralles que protegien la ciutat de les amenaces exteriors (les restes es troben a la plaça de Ramon Berenguer el Gran).

Quan visitem les restes ens podem fer una idea de la magnificència d’aquestes construccions. Però com eren realment? Quins colors utilitzaven en edificar els temples? Quins carrers eren els més importants? Totes aquestes respostes les podem trobar al joc interactiu en 3D que l’Institut de Cultura de Barcelona, en col·laboració amb la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha desenvolupat.

Accedint a la pàgina web del projecte, podem visitar la ciutat en línia des del navegador de l’ordinador o descarregar l’app per a tauleta o mòbil des d’aquest enllaç.

Dins de l’interactiu podrem sobrevolar la ciutat per fer-nos una idea de com arribava l’aigua per l’aqüeducte o bé conèixer el funcionament dels impluviums (pous de recollida d’aigua de pluja) a les llars. Si escollim l’opció de passejar per la ciutat, des dels carrers Cardo i Decumanus (els més importants) coneixerem in situ la història i funcionament dels emplaçaments típics de l’època. A més, quan visitem l’aqüeducte podrem saber amb certa exactitud com ha quedat integrat en la Barcelona actual. Si volem visitar la ciutat de manera guiada, ens proposen 3 rutes: la descoberta de la ciutat, el passeig de la muralla, o la ruta de l’aigua. D’aquesta manera podrem visualitzar i comparar l’arquitectura d’abans amb les restes arqueològiques que s’han descobert.

A l’opció Territorium i Galeria podrem informar-nos de les activitats habituals que es duien a terme: el conreu, el comerç o com era la vida diària a la ciutat, així com visitar la galeria fotogràfica de les restes arqueològiques actuals.

Aquest joc és una forma molt senzilla de conèixer la ciutat sense sortir de casa, però sempre tindrem l’opció de visitar en persona la Barcelona romana gràcies a les restes descobertes a la zona de Ciutat Vella, que podem consultar al web de l’Ajuntament.

Carpe Diem!

Share

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

“Tramvia Metropolità SA i Tramvia Metropolità del Besós SA l'informen que l seves dades seran tractades per a la publicació de comentaris als posts del bloc. Li recordem que té, entre altres, els drets d'accés, rectificació, supressió i oposició. Abans de contactar amb nosaltres, ha de llegir la informació sobre protecció de dades que es presenta en la política de privacitat.