Tradicions de cap d’any

La tradició de menjar dotze grans de raïm per donar la benvinguda al nou any és relativament nova. Es diu que va sorgir l’any 1909 a causa d’un excedent de raïm, els agricultors volien donar sortida al producte i es va fer creure que consumir-lo l’últim dia de l’any portava bona sort.

Els menuts gaudeixen d’allò més buscant l’home dels nassos, un personatge molt curiós, ja que té tants nassos com dies té l’any. Però com només apareix l’últim dia de l’any li queda un nas, per la qual cosa l’home dels nassos podem ser qualsevol de nosaltres!

Les tradicions al món

Una tradició estesa internacionalment és la de portar roba interior d’un color específic. A Espanya o Itàlia de color vermell, al Brasil sol ser blanca, i en altres països de Llatinoamèrica utilitzen el color groc per atraure diners o verd per la salut.

De costums de cap d’any n’hi ha moltes i de molt originals, com per exemple sopar llenties pels italians o alguns alemanys, ja que creuen que portarà bona sort. Com més llenties mengin més probabilitats tindran de tenir un nou any exitós. Relacionat amb el menjar a Grècia elaboren un pa d’alfàbrega on amaguen una moneda. Qui la troba s’assegura tot un any de bona sort!

En algunes regions de Mèxic, Perú o Veneçuela fan la crema dels “ninots”, els elaboren amb roba i draps vells per simbolitzar la crema de les males experiències durant l’any. Però a l’Uruguai fan tot el contrari, si es viatja a aquest país, aconsellem dur un impermeable, doncs és tradició llançar per la finestra una galleda d’aigua que simbolitza la neteja d’energia.

A Alemanya i Àustria fan un exercici de vidència, durant la Bleigieben cremen amb una espelma una figura de plom fins que es fon i deixen caure el líquid a un got d’aigua. Un cop freda, la figura resultant pronostica què els portarà el nou any.

Hi ha països que han fet de la seva virtut una tradició, i és que al Regne Unit, conegut per la seva exquisida puntualitat celebren l’anomenat First-Footing, una activitat que consisteix a tocar el dos tan bon punt el rellotge marca les 12 per arribar el primer a casa d’un amic o veí. L’objectiu és ser la primera persona a portar la sort a algú!

De tradicions n’hi ha tantes com nassos té l’home dels nassos, però l’important és, se celebri com se celebri, tenir presents els éssers estimats i enfrontar el nou any amb il·lusió.

Que tingueu una bona entrada d’any!

Share

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

“Tramvia Metropolità SA i Tramvia Metropolità del Besós SA l'informen que l seves dades seran tractades per a la publicació de comentaris als posts del bloc. Li recordem que té, entre altres, els drets d'accés, rectificació, supressió i oposició. Abans de contactar amb nosaltres, ha de llegir la informació sobre protecció de dades que es presenta en la política de privacitat.