Barcelona 1992-2017: 25è aniversari dels Jocs Olímpics

Avui se celebren 25 anys d’aquells Jocs que van canviar la nostra ciutat. Aquell 1992 va néixer en Cobi i la seva amiga Petra, vam ballar a ritme de Los Manolos, ens vam emocionar amb la cançó Barcelona de la soprano Montserrat Caballé i Freddie Mercury (que no va actuar en directe ja que va morir l’any anterior), i l’encesa de la torxa olímpica per l’arquer paralímpic Antonio Rebollo va donar peu a un dels esdeveniments més recordats que hi ha hagut a la ciutat.

Torre Calatrava

Durant els anys previs als Jocs va ser necessari realitzar una important remodelació en diferents zones de la ciutat, recordem que van participar 9.356 atletes i representants de 169 comitès nacionals, i que es va competir en 32 esports i 286 especialitats. Aquestes dades es van traduir en l’augment de places hoteleres, construcció i remodelació d’instal·lacions esportives, i millores d’accés a la ciutat. Vint-i-cinc anys més tard, la transformació urbanística de Barcelona s’ha fet més que evident.

 

  • Vila Olímpica i Port Olímpic: Aquest és segurament el canvi més recordat i important de la ciutat, ja que va transformar completament el seu litoral. En aquesta zona es van allotjar els esportistes, i per això es va reformar la zona marítima de la Barceloneta i el Poblenou. Es va construir el Port Olímpic i el pavelló de la Mar Bella, a més de contribuir a la regeneració de les platges.

 

  • Montjuïc: Es va crear l’Anella Olímpica, ja que moltes de les proves es van realitzar en aquesta zona. El Palau Sant Jordi i l’edifici INEFC es van construir per l’ocasió, i es van remodelar l’Estadi Olímpic i les piscines Bernat Picornell. L’arquitecte Santiago Calatrava va dissenyar la Torre de Comunicacions de Montjuïc, símbol de les imatges panoràmiques de Barcelona.

 

  • Vall d’Hebron: En aquesta àrea es va construir el camp de Tir amb Arc, el pavelló de la Vall d’Hebron i les pistes de tenis.

 

  • Accessos a la ciutat: Els Jocs Olímpics van comportar també una millora del trànsit dins de Barcelona i els seus accessos. Així doncs, les rondes Litoral i Dalt i els nusos de la Trinitat i del Llobregat van ser una remodelació urbanística d’aquella època.
Vila Olímpica

Avui a les 19 hores, a la plaça Catalunya se celebrarà una gran festa per recordar els Jocs del 92. Des del Palauet Albèniz sortirà una torxa olímpica que arribarà a la plaça al voltant de les 21.45 hores i encendrà el peveter (també a la vegada s’encendrà el de l’Estadi Lluís Companys). L’acte estarà amenitzat amb la música de Mambo Jambo, i es tancarà amb l’actuació del grup de rumba catalana Los Manolos, un dels grups protagonistes d’aquells Jocs que quedaran sempre a la nostra retina.

Share

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

“Tramvia Metropolità SA i Tramvia Metropolità del Besós SA l'informen que l seves dades seran tractades per a la publicació de comentaris als posts del bloc. Li recordem que té, entre altres, els drets d'accés, rectificació, supressió i oposició. Abans de contactar amb nosaltres, ha de llegir la informació sobre protecció de dades que es presenta en la política de privacitat.