Sst! Silenci…

Quan veiem aquestes tres lletres juntes, ens pot venir al cap un professor davant dels seus alumnes, un espectador de teatre quan el seu veí de butaca és escandalós o un pare sufocat en una sala d’espera plena de gom a gom quan el seu fill petit crida l’atenció de tota la consulta…

També podríem relacionar aquestes tres lletres amb ciutats silencioses del nord d’Europa com Berlín, Copenhaguen o Hèlsinki, però aquesta vegada fem Sst! a ciutats situades molt més al sud.

La contaminació acústica és un problema que es fa molt evident a les àrees urbanes de Catalunya, i el soroll del trànsit s’endú el premi al més sorollós, però és esperançador saber que els mateixos que provoquen aquesta problemàtica són part important de la solució. Es tracta només de canviar els hàbits, d’utilitzar el transport públic sempre que sigui possible, utilitzar menys el vehicle privat, i més la bicicleta. I si forçosament ens hem de comprar o llogar un cotxe, intentar que sigui elèctric, o híbrid, perquè redueix les emissions de gasos contaminants a l’aire, i a més són molt silenciosos.

Amb el lema “Silenci si us plau”, el Departament de Territori i Sostenibilitat organitza la 1a Setmana sense soroll (SSS) a Catalunya. Més de trenta associacions, escoles ajuntaments i entitats impulsen durant la setmana del 24 al 30 d’abril, diferents actes amb objectius comuns com la sensibilització de la població davant la contaminació acústica que pateixen les ciutats, el treball amb les escoles, on el soroll pot dificultar l’aprenentatge, compartint noves eines de gestió i control del soroll o la col·laboració entre administracions, per tal de ser més àgils i eficients en les solucions.

Avui és el Dia Internacional de la Conscienciació Envers el Soroll, i entre altres iniciatives destaca la del Servei de Prevenció i Control de la Contaminació Acústica i Lumínica (SPCAL) de la Direcció General de Qualitat Ambiental i de Canvi Climàtic que organitza “Quin soroll fem?”

Es tracta d’una activitat que es du a terme a diferents municipis, i durant tota aquesta setmana als 10 districtes de la ciutat de Barcelona, on els interessats podran mesurar el soroll ambiental amb sonòmetres i ompliran una fitxa de registre amb els resultats. Finalment s’obtindrà un mapa digitalitzat amb tots els punts de mesurament i es farà una guia amb les propostes de reducció de soroll que hauran fet els participants.

Trobareu més informació en aquest enllaç.

 

Share

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

“Tramvia Metropolità SA i Tramvia Metropolità del Besós SA l'informen que l seves dades seran tractades per a la publicació de comentaris als posts del bloc. Li recordem que té, entre altres, els drets d'accés, rectificació, supressió i oposició. Abans de contactar amb nosaltres, ha de llegir la informació sobre protecció de dades que es presenta en la política de privacitat.