Els establiments emblemàtics de Barcelona

A l’hora de comprar la primera opció sol ser anar al centre comercial, ja que en un mateix espai hi ha una gran varietat de botigues per escollir. A Barcelona, la història dels centres comercials es remunta a l’any 1940, quan va aparèixer la primera galeria anomenada Avinguda de la Llum, que comptava amb 65 locals. Amb el temps, la manca d’inversió en  l’espai i l’auge de nous centres comercials va fer caure en desús la galeria, fins a la seva desaparició junt amb els seus comerços l’any 1990. Uns anys més tard es va reformar una part i es va convertir en el centre que actualment coneixem com El Triangle.

Altres comerços de l’època i fins i tot més antics, van sobreviure i encara es troben en funcionament. Són els anomenats Establiments Emblemàtics, comerços que sigui per la seva antiguitat o pel seu interès paisatgístic formen part d’un programa de protecció arquitectònica i cultural de l’Ajuntament. Estan catalogats en 3 categories diferents: Establiment de gran interès, els quals conserven la majoria dels seus elements patrimonials, establiment d’interès, posseeixen elements patrimonials d’interès singular però que en reformes posteriors han perdut part de la seva essència, i establiments d’interès paisatgístic, aquells que conserven quelcom d’interès cultural o arquitectònic.

La majoria d’aquests comerços es troben als districtes de Ciutat Vella i Eixample, són botigues que han conservat la seva naturalesa de generació en generació i han resistit el pas del temps. Entrar en aquests locals ens retorna als segles XIX i XX, i quan creuem la porta, ens podem imaginar portant un barret de copa i que el temps s’ha aturat.

Dels més de dos-cents establiments emblemàtics el més antic és la Cereria Subirà (Baixada Llibreteria, 7) inaugurada el 1761. I només a la Rambla es concentren un total de 7 establiments emblemàtics. Els coneixeu tots? Es van inaugurar entre els segles XIX i XX i es troben recollits al web dels establiments emblemàtics.

D’entre tots els negocis val la pena destacar i visitar els següents:

Establiments de gran interès

 • 1761: Cereria Subirà (Baixada Llibreteria, 7).
 • 1820: Camiseria Xancó (Rambla, 78).
 • 1820: Casa Figueras – Pastisseria Escribà (Rambla, 83).
 • 1823: Herboristeria del Rei (Vidre, 1).
 • 1825: Pastisseria Pujol (Nou de la Rambla, 32).
 • 1840: Unió Suïssa de Rellotgeria (Avinguda Diagonal, 482).
 • 1915: Casa Beethoven (Rambla, 97).


Establiments d’interès

 • 1860: Farmàcia Oller (Plaça de la Concòrdia, 3 – TRAM Numància línies T1, T2 i T3).
 • 1889: El Rei de la Màgia (Princesa, 11).
 • 1875: Actual restaurant Can Punyetes (Marià Cubí, 189 – TRAM Francesc Macià T1, T2 i T3).
 • 1914: Farmàcia Maria Dolors Barri (París, 180 – TRAM Francesc Macià T1, T2 i T3).
 • 1917: Barreteria Mil (Fontanella, 20).
 • 1917: Sastreria Poblet La Africana (Pere IV, 193 – TRAM Pere IV línia T4).


Establiments d’interès paisatgístic

 • 1902: Òptica Cottet (Portal de l’Àngel, 40).
 • 1910: Actual botiga Aristocrazy (Consell de Cent, 351).
 • 1922: Torroneria La Campana (Princesa, 36)
 • 1943: Actual botiga Adolfo Dominguez (Passeig de Gràcia, 32).


Tots els locals es poden visitar de manera presencial mitjançant la Ruta dels Emblemàtics.

Share

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *